Traditiegetrouw vinden de meeste inbraken plaats in december
Voorkomen is beter dan genezen!
Natuurlijk kunnen wij niet garanderen dat er niet wordt in gebroken, maar wat we wel kunnen doen is je een aantal preventiemaatregelen geven om de kans op een inbraak aanzienlijk te verkleinen.
1. Sluit ramen en deuren
Voor velen zal het zeer logisch klinken om bij het verlaten van de woning ramen en deuren te sluiten. Het zal je dan ook verbazen hoe vaak dat ene raampje boven het toilet open blijft staan en je daarmee onbewust het inbrekersgilde uitnodigt. Controleer dus voor vertrek of alle ramen en deuren gesloten zijn én op het nachtslot zitten.
2. Degelijk hang- en sluitwerk
Het gebruik van degelijk hang- en sluitwerk bemoeilijkt inbrekers om je woning binnen te dringen. Voor advies hierover kan je terecht bij de stichting Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).
3. Voldoende verlichting
De achterkant van de woning is bij veel inbreker nog steeds mateloos populair. Vaak is het hier donkerder waardoor zij niet zo snel zullen worden opgemerkt. Goede buitenverlichting is dus ook aan de achterzijde zeer belangrijk. Inbrekers worden ook niet graag verrast door verlichting met sensoren.
4. Doe alsof je thuis bent
Naast voldoende buitenverlichting, is verlichting in de woning ook belangrijk. Door het automatisch aan- en uitschakelen van binnenverlichting lijkt het alsof er iemand aanwezig is in de woning. Het kan ook helpen om een glas op tafel te zetten, een tijdschrift nonchalant open te leggen op tafel of de vuile vaat op het aanrecht te laten staan. Zorg er ten alle tijden voor dat waardevolle spullen uit het zicht zijn en veilig opgeborgen worden.
5. Schakel de buren in
Wanneer je op oudjaarsavond of een andere dag uit gaat, kan het handig zijn om de buren in te lichten. Wanneer zijn iets verdachts signaleren kunnen zij direct actie ondernemen. Ga je op vakantie en dus voor langere tijd weg, dan is het verstandig om ook iemand te vragen om je post op te ruimen en de gordijnen regelmatig te openen en te sluiten.
6. Ruim je tuin op
In een rommelige tuin liggen vaak veel voorwerpen die inbrekers kunnen gebruiken om een woning binnen te dringen. Bijvoorbeeld een lader of container. Berg deze goed op in een garage of schuur en sluit deze af met degelijk hang- en sluitwerk!
7. Vraag een Politiekeurmerk Veilig Wonen aan
Bij de aanvraag van een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) wordt de complete beveiliging van je huis nagelopen. Daarnaast wordt er ook gelet op de brandveiligheid en wordt de verlichting in en rondom de woning gecontroleerd. De kans op een geslaagde inbraak neemt met een PKVW af tot maar liefst 90%!
Goed beveiligd, maar ook goed verzekerd?
Met bovenstaande tips kan je dus de kans op een inbraak verkleinen, maar helaas niet voorkomen. Daarom is het wel zo fijn dat, als er toch ingebroken wordt, de financiële schade zoveel mogelijk wordt beperkt en je niet voor verrassingen komt te staan. Een inboedelverzekering vergoedt de spullen die ontvreemd zijn uit de woning. Beschik je over een PKVW, dan ontvang je bij veel verzekeraars korting op deze verzekering.
Is er tijdens de inbraak schade ontstaan aan je woning, bijvoorbeeld een gesneuvelde ruit of een deur die geforceerd is? Dan kan je een beroep doen op je opstalverzekering. Deze vergoedt schade aan de woning. Ben je een huurder? Dan is de eigenaar van jouw huurwoning aansprakelijk. Veelal heeft deze een aparte opstalverzekering afgesloten.
Op Verzekeringen.com vergelijk je meer dan 35 verschillende inboedel- en opstalverzekeringen en kies je eenvoudig de polis die het beste bij je past. Wel zo’n fijn gevoel!
Gerelateerde items
Gepubliceerd op 28 december 2016 om 9:00 uur.