Premie autoverzekering is dit jaar flink gestegen
Het lijkt er op dat autoverzekeraars gehoor hebben gegeven aan de oproep van De Nederlandsche Bank (DNB) om de premies van met name WA-autoverzekeringen te verhogen. Volgens een premieanalyse van Independer is de premie van de autoverzekering dit jaar flink gestegen ten opzichte van eind vorig jaar. Verzekeraars zouden met de premieverhoging de verliezen die men afgelopen jaar heeft geleden op autoverzekeringen, willen terugbrengen. Vooral jonge automobilisten betalen flink meer premie voor de autoverzekering.
WA-autoverzekering grootste stijger
De premie van WA-autoverzekeringen is volgens de analyse het sterkst gestegen. Voor deze autoverzekering betalen verzekerden gemiddeld per jaar 89 euro meer (+ 20%) dan in december 2015. Bij de beperkt casco verzekering en allrisk autoverzekering steeg de premie wat minder hard. Per jaar kost een WA-plus autoverzekering 73 euro meer (+ 15%) en allrisk autoverzekeringen gemiddeld 65 euro meer (+ 9%). Nog niet alle verzekeraars hebben de premie verhoogt, maar de verwachting is wel dat dit nog gaat gebeuren.
Jonge automobilisten de klos
Vooral jonge automobilisten moeten meer gaan betalen voor hun autoverzekering. De grootste premiestijging is vooral terug te zien bij deze groep: gemiddeld 168 euro per jaar meer, ofwel 20 procent. Eind vorig jaar betaalden jongeren nog gemiddeld 844 euro per jaar voor een nieuwe autoverzekering, in 2016 is dat al ruim 1.012 euro per jaar. Autoverzekeringen met WA-dekking stegen het meest met een gemiddelde premiestijging van 23 procent.
Volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars is de forse premiestijging bij de autoverzekering “geen verrassing”. Verzekeraars zouden namelijk afgelopen jaren steeds meer schade hebben moet uitkeren, dan ze aan premie hebben binnengekregen. De Nederlandsche Bank waarschuwde autoverzekeraars eerder al om premies van met name WA-autoverzekeringen te verhogen. Het lijkt erop dat verzekeraars nu gehoor hebben gegeven aan de oproep van DNB. De onderlinge concurrentie en oplopende uitgaves aan schades zijn de oorzaak van stijgende verliezen voor autoverzekeraars.
Kostenbesparing
Naast de stijging van de premie zouden verzekeraars volgens het Verbond moeten kijken naar het snijden in de kosten en innovatie. Een aantal verzekeraars is hier al verder mee en zet bijvoorbeeld in op een rijgedragverzekering. De automobilist wordt hierbij beloond voor goed rijgedrag en verzekeraars kunnen zo schadelasten verlagen. Met name de schadelasten zijn afgelopen jaren flink gestegen en de premies onvoldoende verhoogd. Het Verbond van Verzekeraars probeert het aantal schades te beperken door de overheid te attenderen op gevaarlijke verkeersituaties waar veel schade wordt gereden.
Gepubliceerd op 6 juni 2016 om 11:02 uur in de categorie autoverzekering.