Autoverzekering afsluiten als 17-jarige: wat zijn de mogelijkheden?

Op 17-jarige leeftijd kan het rijbewijs gehaald worden. Het lijkt logisch dat de minderjarige vervolgens ook een auto op naam kan zetten en de auto kan verzekeren. Bij het op naam zetten loopt de minderjarige vast en ook bij het afsluiten van een autoverzekering zullen de nodige obstakels ontstaan.
Autoverzekering afsluiten voor minderjarigen nog niet zo eenvoudig

Autoverzekering afsluiten voor minderjarigen nog niet zo eenvoudig

Vergelijkingssite Verzekeringen.com heeft onderzoek gedaan bij verschillende andere vergelijkers, maar ook bij een aantal verzekeraars. Het is sinds 2011 mogelijk om als 17-jarige het rijbewijs te halen. Met het rijbewijs mag tot de bestuurder 18 jaar is geworden nog niet zelfstandig worden gereden. De jonge bestuurder moet vergezeld worden door een begeleider met een rijbewijs. Deze moet naast de jonge bestuurder zitten bij het autorijden. De begeleider moet ook vermeld staan op de begeleiderspas.

Het probleem dat een 17-jarige geen auto op naam kan krijgen, is redelijk eenvoudig te omzeilen. Door de auto op naam van bijvoorbeeld één van de ouders te zetten is dit obstakel overwonnen. Uiteraard is dit gewoon toegestaan. Het ligt lastiger bij de autoverzekering. Bijvoorbeeld de ouders kunnen de auto op hun naam verzekeren, maar bij regelmatige bestuurder moet de 17-jarige vermeld worden. Een andere optie is dat de 17-jarige de autoverzekering wel op naam neemt. Hoe lastig is dit te verzekeren? Verzekeringen.com heeft dit verder onderzocht.

Autoverzekering afsluiten via en vergelijkingssite

Eerst hebben wij geprobeerd om de minderjarige als verzekeringnemer aan te merken. Is het überhaupt mogelijk om een premie te offreren voor een 17-jarige? De volgende grote vergelijkingssites hebben wij geprobeerd:

  • Verzekeringen.com – Het vergelijken is niet mogelijk , omdat een leeftijd onder de 18 jaar niet ingevoerd kan worden.
  • Hoyhoy – Bij het vergelijken loop je niet vast bij Hoyhoy. Voor het aanvragen word je doorverwezen naar de website van de verzekeraar. In dit geval naar Centraal Beheer of FBTO. Nadat je vijf minuten bezig bent, loop je alsnog vast in het aanvraagtraject.
  • Independer – Door het invullen van een geboortedatum van een minderjarige geeft een pop-up aan ”Het aantal opgegeven schadevrije jaren is niet mogelijk in combinatie met je geboortedatum.” Ook bij deze vergelijker kom je er dus niet doorheen.
  • Overstappen.nl – In de eerste stap wordt al aangegeven dat je minimaal 18 jaar oud moet zijn om een vergelijking te kunnen maken.

Autoverzekering rechtstreeks afsluiten bij een verzekeraar

Een andere optie is om een autoverzekering rechtstreeks bij de verzekeraar af te sluiten. Wij hebben de proef op de som genomen en geprobeerd om bij vier verzekeraars een autoverzekering af te sluiten voor onze 17-jarige automobilist. De resultaten:

  • OHRA – Het online berekenen van een premie is niet mogelijk. De berekeningstool geeft aan dat er een fout is gemaakt bij het invullen van de gegevens. Telefonisch geïnformeerd bij OHRA. Zij kunnen 17-jarigen niet verzekeren omdat ze daar systeemtechnisch nog niet aan toe zijn.
  • Nationale-Nederlanden – De verzekering is online aan te vragen. Om er zeker van te zijn dat de verzekeraar de aanvraag ook daadwerkelijk accepteert, hebben wij telefonisch geïnformeerd bij de verzekeraar. Het kunnen doorlopen van het aanvraagtraject wil nog niet zeggen dat de verzekering definitief geaccepteerd is. Het aanvragen is mogelijk, maar de definitieve acceptatie is van meerdere factoren afhankelijk.
  • FBTO – Via de website is het berekenen van een premie niet mogelijk. Het systeem geeft een foutmelding omdat de geboortedatum niet zou kloppen. Bij telefonisch navragen blijkt dat de verzekeraar geen 17-jarigen kan verzekeren.
  • Reaal – Online is het niet mogelijk om de autoverzekering af te sluiten. Voor het online aanvragen ligt de leeftijdsgrens zelfs op 24 jaar. Voor het verzekeren van jongeren wordt er verwezen naar de tussenpersoon. Zij kunnen niet garanderen dat de autoverzekering voor de 17-jarige wordt geaccepteerd.

Autoverzekering op naam van ouders

Naar aanleiding van het onderzoek kan worden geconcludeerd dat veel verzekeraars 17-jarigen niet willen aanmerken als verzekeringsnemer. Het probleem is deels te omzeilen door de autoverzekering op naam van de ouders te zetten. Op deze manier bouwt de jongere geen eigen schadevrije jaren op, maar het is wel een oplossing voor het probleem. Als de 17-jarige wel de regelmatige bestuurder van de auto is, moet dit wel worden opgegeven aan de verzekeraar. Hoe hiermee wordt omgegaan verschilt per verzekeraar.

Zodra de jonge bestuurder 18 jaar is geworden, kan het kenteken op de juiste naam gezet worden en kan de jonge bestuurder de verzekering ook op eigen naam afsluiten. Het afsluiten van een autoverzekering is als minderjarige dus een stuk lastiger.

Gepubliceerd op 30 november 2015 om 14:21 uur in de categorie autoverzekering.