Nationaal Zorgfonds: basisverzekering zonder eigen risico voor iedereen
Een fors gedeelte van de Nederlandse bevolking, kan volgens de SP, niet de zorg krijgen die men nodig heeft. Steeds meer Nederlanders zouden het alsmaar stijgende verplicht eigen risico, niet kunnen betalen. Lijsttrekker van de SP, Emile Roemer, wil dan ook dat het huidige zorgstelsel op de schop gaat en er één Nationale Zorgfonds komt zonder eigen risico. Er zou dan een einde komen aan de concurrentie tussen zorgverzekeraars. De SP heeft door het Centraal Plan Bureau (CPB) laten berekenen dat afschaffen van het eigen risico bij de basisverzekering ruim 3 miljard euro gaat kosten.
Zorg onbetaalbaar
De VVD is juist van plan het eigen risico de komende jaren tot 2020 te verhogen naar 500 euro. De laatste jaren is het eigen risico al fors gestegen van 150 euro in 2008 tot 385 euro in 2016. Dit zou volgens de SP de zorg onbetaalbaar maken. Een groot gedeelte zou hierdoor niet de zorg krijgen die het nodig heeft. Roemer vindt het plan van de VVD om het eigen risico verder te verhogen dan ook absurd en wil dat er één Nationaal Zorgfonds komt. Inmiddels hebben al ruim 41.000 mensen steun betuigd voor het plan. Het plan zou inmiddels kunnen rekenen op een brede landelijke, maatschappelijke coalitie van burgers. Het huidige zorgstelsel zou volgens de SP alleen maar zorgen voor ‘onnodige bureaucratie en geldverslindende concurrentie’.
"Marktwerking werkt misschien voor de autohandel, maar niet voor de zorg. Daar gaat het primair om normen en waarden."
Zorgverzekeraars zouden volgens de SP jaarlijks miljarden verspillen aan het ‘overstapcircus’. Daarbij zou de kwaliteit van zorg omlaag gaan, terwijl de kosten verder toenemen. Ondanks dat het afschaffen van het eigen risico ruim 3 miljard euro kost, ziet de SP drie belangrijke maatregelen om dit bedrag terug te kunnen verdienen:
- Het afschaffen van zorgverzekeraars zou 1,5 miljard euro opleveren;
- De onnodige bureaucratie binnen de zorg moet worden weggenomen, dat levert 1,3 miljard euro op;
- Het afschaffen van de woekerwinsten van de farmaceutische industrie zorgt voor 750 miljoen euro.
Gezondheid van burger centraal
Of deze berekeningen zijn gegrond, moet nog blijken meldt ZorgWijzer. Ongeveer 41.000 mensen sloten zich de afgelopen weken aan bij het nieuwe zorgmodel, dat volgens SP-leider Emile Roemer is doorberekend bij het Centraal Planbureau (CPB). Toch is er al vaker geopperd door politieke partijen om het zorgstelsel aan te pakken. Met deze nieuwe campagne hoopt de SP meer draagvlak te creëren voor een dergelijk fonds. Naast het eigen risico dat wordt afgeschaft, zou in het plan staan dat iedereen gebruik moet kunnen maken van fysiotherapie, tandarts en GGZ. Allemaal vanuit de basisverzekering zonder daarbij een verplicht eigen risico te moeten betalen. De initiatiefnemers pleiten er dan ook voor dat de gezondheid van burgers weer meer centraal komt te staan.
Gepubliceerd op 28 juni 2016 om 15:42 uur in de categorie zorgverzekering.