Boete kleinschalige verzekeringsfraude werkt

Het lik-op-stuk beleid tegen kleine fraudeurs lijkt zijn vruchten af te werpen. Het project dat afgelopen zomer van start is gegaan hoopt voor het einde van dit jaar 1000 dossiers te hebben verwerkt.
Lik-op-stuk beleid van het Verbond van Verzekeraars lijkt zijn vruchten af te werpen

Lik-op-stuk beleid van het Verbond van Verzekeraars lijkt zijn vruchten af te werpen

Het Verbond van Verzekeraars melde in de zomer van 2016 dat er in het jaar ervoor in ruim 8000 gevallen sprake is geweest van gesjoemel met de verzekering. Vaak zou het gaan om gelegenheidsfraude. De rekening hiervoor komt meestal op het bordje terecht van de ‘nette klanten’ in de vorm van premieverhogingen. Om dit te voorkomen besloot men om in dit soort gevallen een standaard boete op te leggen van € 532.

SODA

Arie-Jan van Os, directeur van SODA (Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling) welke belast is met het innen van de boetes namens de verzekeraars, meldt dat zij tot op heden zo’n 200 dossiers hebben binnen gekregen. Voor het einde van dit jaar hoopt van Os de duizend dossier te halen. “Voorheen bleven deze fraudes vaak onder de radar, maar iemand die nu de intentie heeft een verzekeraar te misleiden, draait in ieder geval voor een deel van de onderzoekskosten op.”

Verhaalsscore

De aanpak is voor SODA niet nieuw. Ook bij winkeldiefstal en heling komen zij op een soortgelijke manier in actie. Door het beleid hiervoor in te zetten is het aantal delicten met 43 procent afgenomen. Van Os ervaart ook de samenwerking met verzekeraars als positief. De verzekeraars waarmee ze samenwerken leveren de gegevens gestructureerd aan waardoor SODA snel over een compleet dossier beschikt en actie kan ondernemen. Ook hierbij zijn zij zeer succesvol. Zo’n twee derde van de boetes wordt direct betaald.

Gepubliceerd op 6 april 2017 om 10:00 uur.