Onderzoek naar het gebruik van dashcams bij schadeclaim autoverzekering
In slechts een aantal gevallen worden dashcam-beelden meegestuurd als bewijsmateriaal bij een auto-ongeluk. Verzekeraars lieten weten incidenteel beelden toegestuurd te krijgen, maar deze wel te gebruiken in de schadeafhandeling. Verzekeringen.com deed onderzoek bij verschillende verzekeraars, waaronder de Goudse, ABN Amro, Delta Lloyd, Aegon, Unigarant/ANWB, Verzekeruzelf.nl en Univé om te kijken of verzekerden beelden meesturen bij de schadeclaim en wat verzekeraars vinden van deze opkomende trend. Ondanks dat de verkoop van dashcams afgelopen jaar exponentieel is gegroeid, zien verzekeraars nog weinig dashcam-beelden van verzekerden.
Dashcams nog weinig gebruikt
Verzekeraars verwachten dat wanneer de populariteit van dashcams in auto’s toeneemt, ook het aantal meegestuurde beelden zal toenemen. De verzekeraars Goudse, ABN Amro, Delta Lloyd, Aegon, Unigarant/ANWB, Verzekeruzelf.nl, en Univé lieten weten dat beelden nu nog incidenteel worden meegestuurd. De ontwikkeling van dashcams in auto’s wordt door hen echter wel als positief gezien. De beelden kunnen worden gebruikt om de feitelijke situatie te achterhalen. Bij het invullen van het schadeformulier kan nu nog discussie ontstaan. Dashcams zorgen voor minder discussie bij de schuldvraag en vormen een compleet nieuwe bron van bewijsmateriaal.
“Bij het huidige bewijsmateriaal, zoals een schadeformulier en verklaringen van betrokkenen en getuigen, is het soms nog lastig om precies te achterhalen wat er is gebeurd. Bij het bepalen van de schuldvraag zullen we dashcam-beelden, indien bruikbaar, zeker meenemen. Het voordeel is dat een benadeelde eenvoudiger kan bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is”, aldus Eva Hersbach woordvoerster van Delta Lloyd tegenover Verzekeringen.com.
Snellere schadeafhandeling
Univé en enkele andere verzekeraars denken dat (bruikbare) dashcam-beelden kunnen zorgen voor een snellere schadeafhandeling. De beelden kunnen namelijk de feitelijke situatie goed in kaart brengen. Daarnaast zouden dashcam-beelden fraude kunnen beperken en kan de schuldvraag beter worden ingeschat. Eventueel kunnen de beelden ook helpen om iemand op te sporen die er vandoor gaat na een aanrijding.
Toch worden door verzekeraars niet alleen maar voordelen genoemd. De beelden zouden namelijk ook kunnen zorgen voor afleiding en het delen van opnames via social media zouden kunnen zorgen voor privacy discussies. Tevens zijn er nog maar weinig auto’s die een dashcam hebben en zorgt in een aantal gevallen het online versturen van deze (grote) beelden nog voor problemen. Ook registreert het apparaat meestal alleen wat er aan de voorkant van de auto gebeurt. De oorzaak van auto-ongelukken vanaf de zij- en achterkant zijn dan nog steeds onduidelijk.
“Punt van aandacht is dat een dashcam in de huidige uitvoering niet altijd verkeersveilig is in het gebruik. Als bijvoorbeeld de bediening niet geïntegreerd is in het stuur kan het de verkeersveiligheid negatief beïnvloeden”, aldus Michel Stiekema perswoordvoerder van ABN AMRO.
Praktijkvoorbeeld
Dashcam-beelden gaven voor verzekeraar Aegon extra duidelijkheid bij het bepalen van de schuldvraag bij een kettingbotsing. Het ging daarbij om een meervoudige kopstaartaanrijding, kleine kettingbotsing met drie auto's, waarbij de dashcam duidelijk liet zien dat er twee botsingsstoten waren. “Daarmee stond doordrukken vast. Daar was geen twijfel meer mogelijk over het doordrukken en dat is toch wel vaak een punt van discussie”, zo legt Alexander Kuipers senior woordvoerder bij Aegon uit.
Goede ontwikkeling
Over het algemeen zien verzekeraars het gebruik van dashcams als een goede ontwikkeling om eventuele schuldvraag duidelijk te krijgen, maar ook wat er precies is gebeurd tijdens een ongeluk. “Veel verzekeraars geven aan dat de beelden een duidelijke aanvulling kunnen leveren over de toedracht van een auto-ongeluk”, zo concludeert Jelmer Dingemanse van Verzekeringen.com. Niet alleen verzekeraars kunnen de beelden gebruiken als bewijsmateriaal, maar ook politie en justitie. In Rusland worden verzekerden door verzekeraars zelfs verplicht een dashcam te gebruiken.
Verzekeraar Delta Lloyd bekijkt naast dashcam-beelden ook de mogelijkheden van het gebruik van telematica in de auto, waarmee verschillende aspecten van het rijgedrag van verzekerden kan worden gemeten. Voornaamste doel hiervan is om een goede risico-inschatting te kunnen maken om de juiste premie te kunnen bepalen. Deze gegevens kunnen daarnaast ook nieuw bewijsmateriaal opleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kop/staart botsing waarbij discussie is over het al dan niet achteruit rijden van de voorste partij. Dit kan dan door middel van de beschikbare data (telematica) eenvoudig worden vastgesteld.
Gepubliceerd op 9 februari 2016 om 8:50 uur. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 10:20 uur.