Veel jonge automobilisten in Engeland onvoorbereid na auto-ongeluk
Ruim een derde van de jonge bestuurders in Engeland is onvoldoende voorbereid om te gaan met crashsituaties. Na een ongeluk vergeten veel jongeren de gegevens te noteren van de tegenpartij, wordt aansprakelijkheid erkent terwijl zij eigenlijk niet schuldig zijn, waardoor ongelukken vertraagd worden gemeld en jonge bestuurders soms onterecht worden bestraft. De Engelse verzekeraar Ingenie liet weten dat slechts 14% van degenen die betrokken waren geweest bij een crash, zich voldoende voorbereid voelde en goed kon omgaan met de situatie.
Belangrijke stappen worden vergeten
De overgrote meerderheid wist zich na een auto-ongeluk geen raad. Ruim 71% van de respondenten gaf aan de basisstappen van “Hoe om te gaan met een crash situatie?” te zijn vergeten. Hierdoor verliet men de auto met draaiende motor en slechts 23% herinnerde zichzelf eraan om alarmlichten aan te zetten. Daarnaast werden een hoop essentiële gegevens vergeten. Bijna driekwart (74%) van de jonge bestuurders vergat de gegevens van de tegenpartij te noteren, 82% kon geen getuigen van het ongeluk benoemen en 71% vergat registratienummers van de andere betrokken voertuigen.
Schrikreactie na ongeluk
Ongeveer 10% van de jonge bestuurders vergat de eigen gegevens te delen nadat men de plaats van het ongeval hadden verlaten. Doorgaans omdat dat de bestuurders geschrokken waren van het ongeval. Ongeveer 6% van de jonge bestuurders raakte zelfs in paniek en is doorgereden.
Uit het onderzoek van Ingenie bleek ook dat 23% van de jongeren een ongeluk onmiddellijk aangaf bij de verzekeraar, maar 24% wacht tot de volgende dag en 22%, meer dan een vijfde van de jonge bestuurders, wacht zeven dagen of meer voor het melden van een auto-ongeluk. Omdat weinig jongeren voorbereid zijn na een crash heeft Ingenie een checklist gelanceerd. Deze checklist helpt jongeren stapsgewijs hoe te handelen na een auto-ongeluk. Ook wij hebben een checklist samengesteld met onderwerpen die belangrijk zijn na een auto-ongeluk.
Volgens Richard King, CEO bij Ingenie, is een crash stressvol voor iedereen, maar vooral voor jonge bestuurders met weinig rijervaring. Het indienen van een claim op de autoverzekering zorgde in veel gevallen voor problemen omdat gegevens foutief werden doorgeven of essentiële informatie ontbrak.
In Nederland zouden vooral jonge bestuurders ervoor kiezen om geen contactgegevens achter te laten na het rijden van schade aan een onbeheerde auto. Dit blijkt uit een onderzoek van Netpolis onder 1.082 automobilisten. Veel jongeren zouden ook niet goed weten wat te doen na een kleine schade. Onder de jongeren tot 25 jaar belt bijna 60% met de partner of familie om te vragen wat te doen, in plaats van direct naar een goede garage te rijden, zo blijkt uit onderzoek van de ANWB onder 1.000 respondenten.
Gepubliceerd op 3 maart 2015 om 6:08 uur in de categorie autoverzekering.