75% Nederlanders wil lager eigen risico zorg
Net als in 2015 geven de respondenten van het onderzoek aan dat zij niet tegen het eigen risico in de zorg zijn, maar dat zij wel van mening zijn dat deze fors te hoog is. Als redenen voor het behouden van het eigen risico verklaren zij dat dit noodzakelijk is voor het betaalbaar houden van de zorg (37%), het ontmoedigen van onnodige zorg (32%) en een gedeelte bewustwording van de kosten in de zorg (12%).
Zorgmijding blijft gelijk
Het rapport van TNS Nipo en VGZ laat eveneens zien dat de verplichte € 385 eigen risico niet voor iedereen op te brengen is. Gemiddeld zou men zo’n € 212 over hebben voor het eigen risico van de zorgverzekering. Een fors lager bedrag dan het huidige eigen risico. Ook zijn de ondervraagden van mening dat een te hoog eigen risico zou zorgen voor het uitstellen van noodzakelijke zorg, zorgmijding. Het rapport toont dan ook aan dat 1 op de 5 verzekerden wel eens zorg heeft uitgesteld of vermeden. Dit is gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar.
Kennis eigen risico zorg afgenomen
Waar vorig jaar 2 op de 3 verzekerden nog uitstekend op de hoogte was over het eigen risico in de zorg is deze kennis nu flink afgenomen. Zo denkt iets minder dan de helft van alle ondervraagden dat het eigen risico enkel voor het bezoek aan de huisarts is. Ook weet men vaak niet dat de zorg voor meeverzekerde kinderen onder de 18 niet onder het eigen risico valt, aldus de zorgverzekeraar.
Gepubliceerd op 14 september 2016 om 11:13 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 15 september 2016 om 11:36 uur.