Tien procent verzekerden maakt volledig vrijwillig eigen risico op
Verzekerden kunnen er voor kiezen om te besparen op de zorgverzekering door het eigen risico te verhogen. In dat geval kun je soms enkele honderden euro’s per jaar besparen, maar dat geldt alleen wanneer de kosten lager zijn dan de korting op de premie. Uit onderzoek van Vektis blijkt dat ruim 10% van de verzekerden in 2013 zowel het verplicht als het volledige vrijwillige eigen risico spendeerden. De ‘goedkopere’ zorgverzekering is dan helemaal niet meer zo voordelig. In de praktijk blijkt dat verzekerden met een vrijwillig eigen risico vaak te maken krijgen met (onverwachte) kosten.
Uit de Zorgthermometer van Vektis bleek tevens dat van de verzekerden die het eigen risico verhoogden met 100 euro; ruim 30% het volledige verplichte en vrijwillige eigen risico verbruikt. Verzekerden die het eigen risico maximaal verhoogden (verplicht €375 + vrijwillig €500) tot 875 euro, van deze groep maakte 18% het verplichte eigen risico op en bijna 10% ook nog het vrijwillig eigen risico. Het onderzoek van Vektis toont aan dat het dus niet altijd even verstandig is om een vrijwillig eigen risico te nemen.
Of je wel of geen vrijwillig eigen risico neemt, is volledig afhankelijk van je financiële situatie. Kun je in geval van onverwachtse zorgkosten deze kosten volledig betalen? Het is verstandig na te gaan of je dit risico wel of niet kunt lopen en of je dit risico ook kunt veroorloven. Vaak kun je bij weinig tot geen zorg uit de basisverzekering wel enkel honderden euro’s per jaar besparen door het eigen risico van de zorgverzekering te verhogen. In geval van een medische ingreep zal je dan wel eerst het volledige eigen risico zelf moeten betalen. Dit jaar kunnen deze kosten dan oplopen tot maximaal 875 euro. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het verplicht eigen risico in 2016 verhoogt naar 385 euro.
Lees ook:Gepubliceerd op 4 september 2015 om 12:01 uur in de categorie zorgverzekering.