Zomerstormen zorgen in 2015 voor meer brandclaims
Verzekeraars kunnen aan de hand van claims een beeld vormen van wanneer en waar er woningbranden plaats vinden. De brandweer die doet onderzoek naar deze branden en geeft preventietips voor het voorkomen ervan. Samen met het Verbond van Verzekeraars hebben zij daarom de Risicomonitor Woningbranden 2016 opgesteld. Uit dit onderzoek is gebleken dat het landelijk aantal brandclaims ongeveer gelijk is gebleven. De provincies die geteisterd werden door het noodweer deze zomer laten echter een stijging zien. De provincie Zuid-Holland lijkt daarbij het hardst te zijn getroffen met een stijging van 19%.
Bron: Verbond van Verzekeraars
Bron: Verbond van Verzekeraars
Gelukkig hoeft niet bij elke brandclaim de brandweer te komen. Vaak weet men zelf de brand te blussen en kan verdere schade worden voorkomen. Noodweer veroorzaakt vaak kortsluiting in huishoudelijke apparaten waardoor er brand ontstaan. Los van dit soort branden ziet de brandweer ook veel brandjes in de buurt van deze apparaten. Verder concluderen zij dat de meeste branden in de keuken plaats vinden of tijdens het stoken van haardvuur.
5 eenvoudige brandpreventietips
Schade opgelopen door brand of bliksem is te verzekeren op een inboedel- of opstalverzekering. Desondanks is schade vervelend en loop je het risico om (ernstig) letsel op te lopen. Twee op de drie woningbranden ontstaan door menselijk handelen. Om dit te voorkomen slaan de diverse partijen de handen ineen om zo met hun kennis de risico’s te verkleinen. Zelf aan de slag met het veiliger maken van je woning? Wij geven je een aantal tips die je op weg helpen:
- Tip 1: Zet de wasdroger alleen aan als je wakker en thuis bent. Dit apparaat staat met stip op nummer 1 als het gaat om elektrische apparaten die brand veroorzaken. Maak ook altijd na elke beurt even het pluizenfilter schoon.
- Tip 2: Gebruik maximaal 1 verlengsnoer tussen een elektrisch apparaat en het stopcontact. Rol een kabelhaspel altijd helemaal uit en gebruik alleen geaarde apparatuur, stekkers en stopcontacten.
- Tip 3: Elk jaar zijn er weer genoeg haardbranden. Laat daarom elk jaar je schoorsteen vegen.
- Tip 4: Zet onmiddellijk de warmtebron en de afzuigkap uit wanneer je vlam in de pan hebt. Blus een brandende pan met vet nooit met water, maar doof deze met een passende deksel. Maak ook de afzuigkap regelmatig schoon. Vet verhoogt het risico op brand.
- Tip 5: Roken in bed is geen goed idee. Val je in slaap, dan kan de afloop dramatisch zijn.
Bron: Verbond van Verzekeraars
Met eenvoudige tips en door goed opletten kunnen veel woningbranden voorkomen worden. Zorg ook voor goedwerkende en hoorbare rookmelders en zorg voor een vluchtplan. Meer weten over brandpreventie? Vraag het je verzekeraar of kijk op https://www.verkleindekansopbrand.nl.
Gepubliceerd op 3 november 2016 om 10:20 uur. Geactualiseerd op 16 november 2016 om 15:56 uur.