Geld weggooien door oververzekering

De Nederlandse bevolking staat bekend als behoorlijk zekerheidszoekend. Dat blijkt uit de doorlopende groei van de spaarkapitalen, en uit de mate waarin we verzekerd zijn. Bij veel mensen is sprake van oververzekering: door dubbele dekkingen gooien veel Nederlanders geld weg.
Oververzekeren kost onnodig geld.

Oververzekeren kost onnodig geld.

Vergelijker Verzekeringssite heeft dit onderzocht onder 524 huishoudens. Ook al kijken steeds meer mensen kritisch naar hun verzekeringen als gevolg van de crisis, toch blijken dubbele of te hoge dekkingen nog veel voor te komen. Vaak zonder dat mensen het merken.

Een goed voorbeeld is de autoverzekeringen. Het komt erg vaak voor dat mensen nog steeds allrisk verzekerd zijn voor hun auto, terwijl die stalen ros allang meer dan vier jaar oud is. Bij een auto die ouder is dan vier jaar is dat vaak zonde. Een beperkt casco dekking is dan meestal een veel betere keuze.

In de autoverzekering zit vaak ook pechhulp. Toch zijn veel verzekerden ook lid van de ANWB of RouteMobiel. Er is zelfs vaak een derde dekking voor hulp bij pech: een mobiliteitsservice via de autodealer.

Nog een dubbele dekking in de autoverzekering: de rechtsbijstand. Het komt vaak voor dat verzekerden deze dekking hebben opgenomen in hun autoverzekering, terwijl ze in hun rechtsbijstandverzekering ook de module verkeer hebben zitten.

Door oververzekering wordt veel geld weggegooid. Verzekeringssite becijfert het teveel betaalde bedrag voor de autoverzekeringen gemiddeld op zo'n € 300 per jaar.

Ook in reisverzekeringen zit een veel voorkomende dubbele dekking: die van de ziektekosten. Die is eigenlijk alleen nodig als de verzekerde naar een land gaat waar de zorg meer kost dan in Nederland. Alleen dan is de dekking van de verplichte zorgverzekering niet toereikend.

Tot slot blijkt het zekerheidszoekende gedrag Nederlanders uit het aantal verzekeringen of verlengde garanties dat wordt afgesloten bij grotere aankopen. De mobiele telefoon is hiervan een bekend voorbeeld, maar ook apparatuur wordt op die manier vaak extra verzekerd. Wie zorgt voor een spaarpotje voor onvoorziene omstandigheden heeft dergelijke verzekeringen niet nodig en kan zich de premie besparen.

Gepubliceerd op 19 maart 2013 om 9:42 uur.