Vergeet niet je reisverzekering te checken voor je op vakantie gaat
Het is niet zo dat je voor alle reizen die je maakt bent verzekerd. Een dagje weg zonder overnachting wordt bijvoorbeeld vaak niet gedekt door de reisverzekering. Daarnaast wordt door veel mensen een reisverzekering afgesloten met het idee dat diefstal of verlies van bagage en geld gedekt zijn. Toch hanteren verzekeraars hier verschillende voorwaarden en beperkingen voor. De dekking is namelijk niet overal hetzelfde. Het is daarom verstandig voor je op reis gaat de reisverzekering te checken, maar waar moet je op letten?
Dekking
De dekkingen bij de reisverzekering verschillen sterk per verzekeraar. De inhoud van het standaard pakket is namelijk niet overal gelijk. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld alleen buitengewone kosten of vergoeden afhankelijk van de afgesloten modules. Binnen deze modules zijn er ook weer verschillen. Een aantal verzekeraars hanteert bijvoorbeeld een eigen risico bij diefstal of verlies van bagage. Ook wordt gestolen geld soms beperkt gedekt of zelfs volledig uitgesloten van vergoeding. Er zijn dus nogal wat verschillen, controleer daarom de polisvoorwaarden van je reisverzekering voor je op vakantie vertrekt.
Werelddekking
Het is afhankelijk van je reisbestemming of je werelddekking wel of niet nodig hebt. Wanneer je binnen Europa reist heb je geen werelddekking nodig. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen buiten Europa. Denk daarbij aan de Canarische Eilanden en de Azoren, deze gebieden vallen ook onder de Europadekking. Daarnaast kun je in de meeste landen rond de Middellandse Zee, zoals Egypte, Marokko, Israël en Tunesië, terecht met een reisverzekering met Europadekking.
Kinderen
De reisverzekering is geldig voor iedereen die op het polisblad staat vermeld. Dat ben jij alleen, of het hele gezin als je en gezinsdekking hebt gekozen. Voor uitwonende, studerende kinderen geldt dat zij meestal tot hun 27ste zijn meeverzekerd op de gezinsdekking. Het maakt voor de dekking van de reisverzekering niet uit of je kind met het gezin of zelfstandig op vakantie gaat. Het is overigens niet zo dat je voor gezinsdekking getrouwd moet zijn, ook samenwonende koppels vallen onder deze dekking. Wanneer je gaat samenwonen is het bijna altijd goedkoper om beide op dezelfde polis te verzekeren. Het is namelijk vaak duurder wanneer je allebei een aparte reisverzekering hebt.
Auto of scooter huren
Schade of diefstal van de gehuurde auto of scooter op vakantie valt niet onder de reisverzekering. Houd hier dus rekening mee wanneer je een auto of scooter gaat huren. Vaak kun je bij verhuurders wel apart een verzekering afsluiten, in sommige gevallen is dit verplicht. In het tarief voor de autohuur zit in sommige gevallen een verzekering inbegrepen voor WA, diefstal en schade aan de huurauto. Echter, het van tevoren regelen van een huurauto in Nederland heeft als voordeel dat je makkelijker kunt controleren of de auto voldoende verzekerd is en je de afspraken in het Nederlands maakt.
Medische kosten
Het is aan te raden wanneer je naar landen gaat waar medische kosten extreem hoog zijn, zoals Amerika en Canada, om hier je extra voor te verzekeren. Niet alle medische kosten worden in het buitenland door de zorgverzekering vergoed. Met een reisverzekering zorg je er voor dat je bij medische kosten uitgebreider bent gedekt en dus meer kans maakt op vergoeding van de kosten. Zo vergoedt de reisverzekering het eigen risico van de zorgverzekering als er iets gebeurt op vakantie.
Zorg er wel voor dat je vooraf de polisvoorwaarden checkt of medische kosten zijn gedekt op de reisverzekering. Eventueel kun je er voor kiezen om medische kosten aanvullend mee te verzekeren. Sommige verzekeraars nemen medische kosten standaard op in de reisverzekering. Voor wintersportvakanties is de aanvullende wintersportdekking nodig, deze vergoed bijvoorbeeld e kosten van een gipsvlucht. Ook zijn er vaak aanvullende dekking voor sporten, annulering en samengestelde reis. Voorkom dubbel verzekeren door ook de zorgverzekering te checken. Verschillende zorgverzekeringen dekken namelijk ook medische kosten in het buitenland.
Doorlopende of kortlopende reisverzekering
De keuze voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering is afhankelijk van hoe vaak je per jaar op vakantie gaat. Wanneer je namelijk meerdere keren per jaar op vakantie gaat, kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn. Je hoeft dan namelijk maar één keer polis- en administratiekosten te betalen. Daarnaast voorkom je met een doorlopende reisverzekering dat je onverzekerd op reis gaat. Een kortlopende reisverzekering sluit je namelijk af voor één specifieke reis of vakantie. Net als de doorlopende reisverzekering heeft de kortlopende reisverzekering verschillende dekkingen. Het is daarom belangrijk per vakantie te kijken of je goed verzekerd bent voor wanneer er iets onverwachts gebeurt.
Een reisverzekering is niet verplicht. Of je een reisverzekering moet afsluiten is afhankelijk van het soort vakantie en of je bepaalde kosten zelf kunt en wilt betalen als er iets gebeurt op vakantie. Let er wel op dat slecht of niet verzekerd op reis gaan vervelende gevolgen kan hebben. Soms is een lage dekking van de reisverzekering al voldoende.
Vakantie annuleren
Een annuleringsverzekering biedt dekking wanneer je onverwachts je geboekte reis moet annuleren of eerder moet afbreken. De annulering wordt alleen vergoed als de reden in de polisvoorwaarden van de verzekering staat vermeld. Het gaat in veel gevallen wel om ernstige omstandigheden, zoals een ernstige ziekte of sterfgeval in de familie, medische nood, plotselinge werkeloosheid of ernstige schade aan jouw huis. Vaak is de annuleringsdekking aan voorwaarden verbonden. Je moet bijvoorbeeld binnen 7 dagen na het boeken van je reis de annuleringsverzekering afsluiten.
Negatief reisadvies, wel verzekerd?
Voor bepaalde landen of gebieden kan het Ministerie van Buitenlandse zaken een negatief reisadvies geven. Dit gebeurt wel eens in geval van een dreigende situatie of een natuurramp. In dat geval is het vaak verstandig niet naar dat land of gebied te reizen. De reisverzekering biedt in deze gevallen namelijk geen dekking voor schade als gevolg van de onveilige situatie. Alleen wanneer het Calamiteitenfonds een zogenaamde ‘dekkingsbeperking’ uitroept voor het land, kun jij de reissom bij annulering terugkrijgen. De reisorganisatie waarbij je de vakantie hebt geboekt, moet hier dan wel bij aangesloten zijn. Wanneer je vlucht en hotel los boekt, kom je meestal niet in aanmerking voor een uitkering via het Calamiteitenfonds.
Hoe kies je de beste reisverzekering?
Inmiddels weet je waar je op moet letten wanneer je op vakantie gaat. Maar kies je de beste reisverzekering? Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, zoals:
- Gezinssamenstelling
- Vakantiebestemming (binnen of buiten de EU)
- Vervoer
- Inhoud bagage
- Andere afgesloten verzekeringen (voorkom oververzekeren)
Voorkom oververzekeren
Uit recent onderzoek van Independer blijkt dat vakantiegangers vaak te ruim verzekerd zijn. Daarnaast zijn veel vakantiegangers regelmatig dubbel verzekerd. Veel reisverzekeringen zouden namelijk dekkingen bieden die mensen helemaal niet nodig hebben. Vaak is dit het geval van wanneer men een doorlopende reisverzekering heeft afgesloten. Voorkom daarom oververzekeren en kies een reisverzekering die aansluit bij jouw wensen en vakantie. Bedenk daarom vooraf goed wat je precies wilt verzekeren.
Ga je op vakantie maar weet je niet of je wel goed verzekerd bent? Neem dan contact op met je verzekeraar of tussenpersoon. Vaak kunnen zij je helpen om de dekking van de reisverzekering aan te laten sluiten op je vakantie.
Lees ook:Gepubliceerd op 30 juni 2015 om 12:23 uur in de categorie reisverzekering.