Helft meer autoruitschades door winterweer

Nederland heeft vooral vanaf begin januari te maken met winterweer. Met name in het noorden van het land is het oppassen geblazen. Carglass laat weten dat het aantal ruitschades in de afgelopen periode is toegenomen met 50 procent. De ruitschade wordt vooral veroorzaakt door ‘vliegende ijsblokken’ van vrachtauto’s.
Flink meer autoruitschades door winters weer

Flink meer autoruitschades door winters weer

Gladde wegen veroorzaken doorgaans meer autoschades. Dat heeft ook glasherstellers Carglass geconstateerd. Het bedrijf meldde 50 procent meer autoruitschades in het noorden van Nederland door het winterse weer. De stijging werd voor 40 procent veroorzaakt door ijsblokken die van vrachtauto’s afvielen en op auto’s terecht kwamen. De autoschades bestaan voornamelijk uit gebarsten voorruiten. Zodra het gaat vriezen ziet Carglass vaker een toenemend aantal ruischades door het ‘vliegende ijsblokken’. Het herstelbedrijf liet weten door betere registraties van autoruitschades een beter beeld te hebben van de oorzaak en daarmee ook de omvang van het probleem.

Meer pechgevallen
Niet alleen Carglass heeft het door het winterse weer drukker. De vrieskou zorgt ook voor flink meer pechgevallen, zo meldt de Wegenwacht van de ANWB. De Wegenwacht heeft door het toenemend aantal pechgevallen de bezetting ‘flink opgeschroefd’. Door het hele land komen meer meldingen van onder andere: startproblemen, een vastgevroren handrem, lege accu of een dichtgevroren portier.


7 Tips voor het rijden bij gladheid

Wie uiteindelijk toch de gladde weg op gaat met de auto, doet er goed aan om onderstaande tips nog even door te nemen:

1. Vertrek op tijd

Ga met vorst en gladheid op tijd de deur uit. Hierdoor voorkom je dat je moet haasten en gladheid op de wegen leidt vaak tot vertraging door files.

2. Ga voorbereid op pad

Kijk van te voren naar de weersvoorspellingen en verkeersinformatie. Zo weet je wat je kan verwachten en kun je eventueel kiezen voor een alternatieve route om files te vermijden.

3. Zorg voor voldoende afstand

Normaal gesproken is het de regel twee seconden tussen jou en je voorganger aan te houden. Het is echter bij gladheid verstandig dit te verdubbelen naar vier seconden. Mocht je plotseling moeten remmen, dan heb je in ieder geval meer tijd en ruimte om hier op te anticiperen.

4. Kijk verder vooruit

Met gladde wegen is het belangrijk dat je tijdig kunt reageren op het gedrag van andere weggebruikers. Het is dan ook belangrijk nog verder vooruit te kijken dan je gewend bent. Zorg er daarom voor dat je niet te dicht op je voorganger zit, zo heb je een beter overzicht.

5. Trek niet te snel op

Wanneer het glad is en je trekt te snel op met de auto, dan kan de auto wegglijden. Vaak heb je dan weinig controle over de auto. Het is dan ook verstandig om vanuit stilstand rustig op te trekken. Bij gladheid kan het helpen om weg te rijden in de tweede versnelling.

6. Remdruk bij noodstop

Bij een plotselinge noodstop op een glad wegdek, is het goed te weten dat het antiblokkeersysteem (ABS) van de auto alleen werkt wanneer je de remdruk hoog houdt. Trap daarom bij een noodstap de rem en koppeling gelijktijdig hard in.

7. Remmen in bochten

Vaak is het verstandig om in een gladde bocht helemaal niet te remmen. Wat dat betreft kun je beter het gas los laten en rustig in de goede richting sturen. Het is wellicht onnatuurlijk, maar veiliger dan hard te remmen of plotseling een ruk aan het stuur te geven.


Autoruitschade en autoverzekering
Een barst of een sterretje in de ruit wordt niet altijd gedekt door de autoverzekering. Alleen wanneer je een WA-plus of allrisk autoverzekering hebt, worden doorgaans de kosten van ruitschade vergoed door je verzekeraar. Verzekeraars hanteren echter wel vaak een eigen risico. Daarnaast maken verzekeraars afspraken met bepaalde ruitherstellers. Laat je je ruit dan herstellen bij een ander bedrijf, dan kan het zijn dat je verzekeraar de schade niet vergoedt. Overigens hoef je voor het herstellen van je autoruit geen schadeformulier in te vullen. Eventueel kun je voordat je een afspraak inplant bij een schadehersteller, even contact opnemen met je verzekeraar. Zo weet je precies wat wel en niet wordt vergoedt. Bij een WA-autoverzekering betaal je de kosten voor reparatie of vervanging van je autoruit altijd zelf.

Eigen risico bij autoruitschade
Mocht je een beperkt casco of allrisk dekking hebben, dan kun je nog te maken hebben met een eigen risico. Het verschilt per verzekeraar hoeveel eigen risico je moet betalen. Sommige verzekeraars rekenen bijvoorbeeld 200 euro eigen risico, andere verzekeraars vragen 400 euro. Je kunt flink op je autoverzekering besparen door de autoruit te laten repareren of vervangen door een aangesloten herstelbedrijf. Vaak krijg je dan al gauw enkele honderden euro’s korting op het eigen risico. Sommige verzekeraars schelden het eigen risico zelfs volledig kwijt. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering lees je precies welk eigen risico jouw verzekeraar hanteert.

Gepubliceerd op 19 januari 2016 om 15:45 uur in de categorie autoverzekering. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 10:02 uur.