Jongeren met een autoverzekering moeten flink in de buidel tasten
Je bent 18 jaar, hebt snel je rijbewijs gehaald, en koopt van je zuurverdiende centen je eerste auto. Die moet je natuurlijk verzekeren, dat is wettelijk verplicht. Aan je pa heb je gevraagd wat dat nou kost, zo'n autoverzekering. Het bedrag dat hij noemde viel je reuze mee. Dat kun je wel betalen van je loon. Vol goede moed ga je op zoek naar de beste verzekering voor jouw auto.
Gelukkig kun je op internet gemakkelijk premies berekenen en je autoverzekering afsluiten. Wat blijkt dan als je aan het surfen bent? Het is allemaal veel duurder dan wat je pa had gezegd! Dat is wel vervelend, maar niet gek... Jongeren veroorzaken veel meer schade met hun auto dan hun oudere mede-weggebruikers. De verzekeringsmaatschappijen weten dat, en rekenen dat door in de premie die je voor je autoverzekering moet betalen.
Dat is altijd al zo geweest. Maar de verschillen gaan groeien. Als de verzekeraars echt gaan kijken naar de verdeling van schades over de verschillende leeftijdsgroepen, is het premieverschil nu nog niet genoeg. En daar gaan ze steeds scherper op letten bij de maatschappijen. In Engeland zijn ze al veel verder in die zogeheten 'premiedifferentiatie', daar zie je ook veel grotere verschillen in premies voor de autoverzekeringen. Hier in ons eigen land gaan we ook steeds meer die kant op.
ASR Verzekeringen heeft dit voor Nederland ingezet. De kans is groot dat andere verzekeraars zullen volgen. Anders zouden de jonge verzekerden, met de hoge schadelast, uiteindelijk allemaal terechtkomen bij die paar verzekeraars die het verschil niet zo duidelijk maken. En dat is niet goed voor de resultaten van die maatschappijen.
Dus jongeren kunnen hun borst wel natmaken: de premie voor hun autoverzekering kan nog weleens behoorlijk omhoog gaan de komende jaren.
Gepubliceerd op 14 december 2012 om 10:01 uur in de categorie autoverzekering.