Zorgverzekering vergelijken bij vergelijkingssites met Keurmerk Objectief Vergelijken
Vier grote vergelijkingssites, namelijk Independer, Pricewise, Zorgkiezer.nl en Hoyhoy.nl, hebben in samenwerking een gedragscode en keurmerk ontwikkeld voor vergelijkingssites voor zorgverzekeringen. Het initiatief is ontstaan doordat de vier vergelijkingssites van mening zijn dat consumenten beter geïnformeerd dienen te worden. Bovendien dienen vergelijkingsresultaten betrouwbaar te zijn volgens deze sites.
Keurmerk Objectief Vergelijken
Er is een gedragscode opgesteld die gekoppeld is aan het Keurmerk Objectief Vergelijken. In de gedragscode zijn onder meer regels opgenomen met betrekking tot de betrouwbaarheid van de resultaten die voor de vergelijkingssites getoond worden. Ook transparante dienstverlening en klantgerichte advisering zijn in de regels voor de gedragscode opgenomen die daarmee tegemoet komen aan de aanbevelingen die eerder door de Autoriteit Financiële Markten zijn aanbevolen.
Indien vergelijkingssites van zorgverzekeringen in aanmerking willen komen voor het keurmerk, zal er een strenge selectieprocedure volgen. Er is daarvoor een onafhankelijk bestuur beschikbaar van de Stichting Keurmerk Objectief Vergelijken die bepaalt of een site wordt toegelaten. Bovendien zal het onafhankelijk bestuur als taak hebben om toe te zien op de naleving van de gedragscode. Indien een vergelijkingssite voor zorgverzekeringen over het keurmerk beschikt, dan kan de consument ervan uitgaan dat de site voldoet aan de regels. Indien de gedragscode niet wordt nageleefd, dan mag het keurmerk niet meer door de vergelijkingssite gevoerd worden.
Het keurmerk zelf staat voor:
- Transparante dienstverlening
- Volledigheid
- Advies op maat
- Betrouwbare resultaten
- Helderheid over zeggenschap
- Inzicht in verdienmodel
Best passende verzekering
Consumenten die een website voor het vergelijken van een zorgverzekering bezoeken die het keurmerk Objectief Vergelijken voert, kunnen van een aantal zaken uitgaan. Bijvoorbeeld dat de beste passende verzekering als eerste wordt getoond zelfs als de site geen vergoeding krijgt via een verdienmodel. Ook geldt dat de gepresenteerde premie hetzelfde moet zijn als het bedrag dat uiteindelijk van de rekening van de verzekerde moet worden afgeschreven.
Ook belangrijk is dat de consument zelf de keuze kan maken en daarbij niet gestuurd wordt door de vergelijker om een bepaalde keuze te maken. Om dat te kunnen realiseren, zal de klant zelf de wensen kenbaar moeten maken. Verder geldt dat het zoekresultaat op de vergelijkingssite ook andere aspecten dient te bevatten dan alleen de premie. Het gaat daarbij om één of meerdere aspecten die betrekking hebben op de kwaliteit.
Vergelijkingssites met het keurmerk
Het zal niet vreemd in de oren klinken dat er inmiddels een aantal sites zijn die het keurmerk mogen voeren. Dat zijn namelijk dezelfde vergelijkingssites die het initiatief vorm hebben gegeven. Overigens is er wel sprake van een onafhankelijk bestuur van de stichting en verwelkomt de AFM het keurmerk. Volgens het AFM worden er namelijk concrete en goede handvatten geboden, waarbij de dienstverlening in het belang van de consument komt te staan.
Iedere consument kan gebruikmaken van de mogelijkheden die vergelijkingssites te bieden hebben of zelf een aantal websites van zorgverzekeraars te bezoeken om de verschillende verzekeringen te vergelijken.
Gepubliceerd op 20 november 2015 om 11:46 uur in de categorie zorgverzekering.