
In 2024 kreeg het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) te maken met een stijgend aantal klachten over verzekeringen. Vooral het aantal klachten over schadeverzekeringen en pensioenverzekeringen nam toe. Van de in totaal 3.353 inhoudelijk behandelde klachten wist Kifid bijna de helft (49%) via bemiddeling op te lossen, zonder dat een formele uitspraak nodig was.
Verzekeringen grootste bron van klachten
Een derde van alle klachten die in 2024 bij Kifid binnenkwamen, ging over schadeverzekeringen. Daarmee vormen deze het grootste aandeel binnen de verzekeringscategorie. Ook het aantal klachten over pensioenverzekeringen bleef stabiel, maar opvallend genoeg is het aandeel klachten over levensverzekeringen juist afgenomen.
Volgens Kifid is de stijging deels te verklaren door de grotere bekendheid van het klachtenloket en de toenemende verwachtingen van consumenten over de dienstverlening van verzekeraars.
Bemiddeling werkt
De bemiddelingsaanpak van Kifid blijkt succesvol: in bijna de helft van de afgeronde zaken wisten consumenten en verzekeraars samen, met hulp van Kifid, tot een oplossing te komen. Die uitkomst is doorgaans sneller en prettiger voor beide partijen dan een formele uitspraak van de Geschillencommissie.
Eveline Ruinaard, voorzitter van de Geschillencommissie en directeur van Kifid, benadrukt:
“Gaat er iets mis, kom dan veel sneller in actie en wees in de oplossing eerder ruimhartig dan zuinig.”
Lessen voor verzekeraars
Kifid roept verzekeraars op om kritisch te kijken naar hun producten en communicatie. Veel klachten ontstaan doordat polisvoorwaarden niet helder zijn of verwachtingen bij klanten niet goed worden gemanaged. Door klantvriendelijker en transparanter te werken, kunnen veel geschillen worden voorkomen.
Gepubliceerd op 22 april 2025 om 13:30 uur.