Groot deel consumenten haak af na gratis adviesgesprek
Klanten zijn na het eerste adviesgesprek met een financieel dienstverlener vaak terughoudend. In veel gevallen ondernemen consumenten na het gratis oriëntatiegesprek verder geen actie meer. Uit onderzoek van GfK in opdracht van verzekeraar Legal & General blijkt dat tussen de 22% en 47% van de consumenten geen verdere actie onderneemt na het gesprek met een financieel dienstverlener. Verzekeraar Legal & General vindt dat de hoge percentages reden zijn voor nadere bezinning.
In opdracht van Legal & General doet GfK periodiek onderzoek naar de ervaringen en opvattingen van consumenten. Dit onderzoek werd gehouden onder consumenten die het afgelopen jaar met een adviseur een persoonlijk gesprek hebben gevoerd met betrekking tot een overlijdensrisicoverzekering, pensioenproduct of hypotheek.
Arno Dolder, algemeen directeur bij Legal & General: “Schrikt men terug voor de kosten? Of verwacht men van de adviseur dat deze toch na het gesprek meer actie neemt? Of kunnen de gesprekken beter afgesloten worden, waardoor meer klanten die acties nemen die voor hen relevant zijn? Ik weet het niet, maar ik denk wel dat het zinvol is om hier meer onderzoek naar te doen. Want dit hoge percentage van klanten die niet in actie komen, lijkt niet in het belang van de klanten zelf en is zeker niet in het belang van een gezond bedrijfsmodel van de adviseurs”, aldus Dolders.
Betaling adviseur
Tijdens het onderzoek vroeg GfK ook of consumenten liever direct of gespreid betalen voor een adviseur. Afhankelijk van de productgroep, kiest 31% tot 47% van de consumenten voor een directe betaling. Een iets hoger percentage kiest voor gespreide betaling variërend van 36% tot 42%. De overige consumenten maakten geen keuze. Dolders: “De behoefte aan een vorm van gespreide betaling is groot. Invoering van een systeem van gespreide betaling vraagt van het intermediair een stuk voorfinanciering. Bij veel kantoren was die ruimte er de afgelopen jaren gewoonweg niet. Nu de economische situatie langzaam maar zeker beter wordt kan ik mij voorstellen dat kantoren voor bepaalde klanten deze faciliteit toch aanbieden. Het zal leiden tot een verdere klantbinding.”
Gepubliceerd op 14 juli 2015 om 15:27 uur.