DNB trekt aan de bel bij verzekeraars
Voor de vijfde keer in twee jaar tijd waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB) de levensverzekeraars. Er moet actie ondernomen worden: het vertrouwen van de consument is minimaal, net als de verkoop van polissen. Die verkoop is sinds 2008 gehalveerd, een zorgwekkende ontwikkeling.
De oorzaken zijn bekend. Allereerst het woekerpolisschandaal, waardoor het geloof in polissen waarmee belegd wordt is ingestort. Dan de introductie van het banksparen met fiscale voordelen. Het kende een langzame start, maar inmiddels is banksparen voor het opbouwen van kapitaal immens populair. Het gaat daarbij om kapitaal voor het aflossen van een hypotheek, het aanvullen van de oudedagsvoorziening of het betalen van de uitvaart. Allemaal bestedingsdoelen die voorheen eigenlijk standaard met een levensverzekering werden ingevuld. Tegenwoordig kiezen Nederlanders - vooral vanwege de transparantie, het gevoel van zekerheid en de lage kosten - liever voor banksparen.
De verzekeraars hebben hier behoorlijk last van. En die moeten iets gaan doen, meent DNB. Want "wachten op betere tijden is geen optie". De toezichthouder geeft twee wegen aan om actie te ondernemen: groeien op andere markten, of efficiënter gaan werken. Allebei bepaald geen eenvoudige opgave.
DNB houdt het niet bij signaleren en waarschuwen. De centrale bank (die dus ook toezicht houdt op verzekeraars) ondersteunt en controleert de verzekeraars bij hun plannen. Niemand zit erop te wachten dat levensverzekeraars kopje onder gaan, en het is één van de taken van DNB om dat te voorkomen.
Gepubliceerd op 12 februari 2013 om 21:00 uur.