Tien procent meer verzekeringsfraude vastgesteld
Gemiddeld kwamen er per maand 309 meldingen van fraude binnen bij het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV). De meeste verzekeringsfraude werd gesignaleerd in juli 2015 met ruim 378 meldingen. Dat blijkt uit cijfers van het CBV welke het Verbond van Verzekeraars vandaag heeft gepubliceerd. Volgens het Verbond zijn er opvallend meer verzekeringsfraudes gemeld mede door een betere samenwerking en informatiedeling tussen verzekeraars en partijen als de Politie en het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast kan het CBV door meer onderzoeksinformatie van verzekeraars, gerichter te werk gaan. Verzekeraars hebben in totaal 14.500 euro aan tipgeld uitgekeerd in 18 met succes afgeronde politieonderzoeken. Tips bleken volgens het Verbond dan ook letterlijk en figuurlijk goud waard.
Meer fraude
“Opvallend is het dat er flink meer onderzoeken plaatsvinden bij verzekeringen waarbij de financiële impact van fraude relatief hoog is”, aldus woordvoerder Rudi Buis tegenover De Telegraaf. “Dan hebben we het over polissen betreffende hypotheek, leven en arbeidsongeschiktheid.” In bijna de helft van alle zaken ging het om onrechtmatig gedrag dat al in de acceptatiefase van de schadeclaim werd ontdekt. Door het plegen van verzekeringsfraude is het mogelijk acht jaar lang op een zwarte lijst te staan. In totaal staan er ongeveer 18.000 fraudeurs op de lijst. Vervolgens worden deze door de verzekeraar geroyeerd en zal de verzekerde bij een andere verzekeraar, als men al wordt geaccepteerd, een flink hogere premie moeten betalen. Het CBV roept verzekeraars dan ook op om elk fraudegeval te melden.
Dat een samenwerking en informatiedeling tussen verschillende partijen van groot belang zijn bij het opsporen van verzekeringsfraude, blijkt uit een voorbeeld dat het Verbond op zijn website heeft gedeeld. “Zo kon het CBV de belanghebbende verzekeraars na een politietip informeren over een mobiel die niet gestolen bleek en twee inbraken die niet bleken te hebben plaatsgevonden. Verder bleken twee sterfgevallen moord te zijn om verzekeringsuitkeringen te innen; de dader kon – uiteraard – fluiten naar zijn claims op de overlijdensrisicoverzekeringen van zijn slachtoffers en kreeg levenslang.”
Verzekeringsfraude nadelig voor consument
Verschillende verzekeraars in Nederland komen zelf met initiatieven om fraude bij verzekeringen op te sporen. Eerder liet bijvoorbeeld Nationale-Nederlanden weten samen te gaan werken met Meld Misdaad Anoniem om verzekeringsfraude tegen te gaan. Dat er meer fraude wordt aangepakt is uiteindelijk in het voordeel van de consument. Zonder fraude zou namelijk iedere verzekerde jaarlijks tientallen euro’s minder premie betalen voor zijn verzekeringen. Fraudeurs proberen op verschillende manieren de verzekering op te lichten door bijvoorbeeld hun auto als gestolen op te geven terwijl deze gewoon voor de deur stond. Volgens verzekeraars werden er zelfs ongelukken in scène gezet. Het is nog onduidelijk hoeveel financiële schade de verzekeraars daardoor hebben opgelopen. In 2014 ging het om een bedrag van 90 miljoen euro, waarvan maar liefst 36 miljoen door fraude met de autoverzekering.
Gepubliceerd op 18 februari 2016 om 12:09 uur.