Groot aantal verzekeraars zou misleidende berekeningen hebben voorgeschoteld in offertes
Vereniging Woekerpolis.nl gaat nog deze maand alle verzekeraars confronteren met een ‘verkeerde’ rekenmethode die is toegepast. Dit zou er voor hebben gezorgd dat consumenten jarenlang ten onrechte op het verkeerde been zijn gezet door misleidende berekeningen in aangeboden offertes. SNS REAAL en ASR zouden volgens de vereniging claims van ten minste respectievelijk 3 en 4 miljard euro tegemoet kunnen zien.
De vereniging kondigde al eerder aan een nieuwe miljardenclaim in de maak te hebben vanwege verkochte woekerpolissen. De aard van de claims kan nu ook bekend worden doordat de brieven namens de gedupeerde verzekerden zijn uitgegaan naar de verzekeraars.
Het probleem ligt volgens Woekerpolis.nl voornamelijk aan een gemiddeld stijgingspercentage per jaar. Op basis van dit stijgingspercentage werd per jaar in de offertes berekend welk bedrag met de polissen kon worden opgebouwd, maar hiervoor zou een methode gebruikt worden die in de praktijk om een hoger stijgingspercentage vraagt om de bedragen daadwerkelijk te kunnen halen.
Polishouders zouden hierdoor op de einddatum tot bijna de helft van het benodigde bedrag te kort komen. Auke Plantinga, hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen stelt dit ook vast: “Het meetkundig gemiddelde is altijd lager dan het gewone gemiddelde. Het verschil bedraagt bij een belegging in aandelen over een periode van 20 jaar al snel zo'n 2 procent per jaar.”
De voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl, Pieter Lijesen, kondigt aan dat alle verzekeraars claims tegemoet kunnen zien van de 30.000 bij de vereniging aangesloten gedupeerden. De claims zullen stapsgewijs worden ingediend, beginnend bij de grootste verzekeraars. “Het is onvoorstelbaar dat er jarenlang op zo'n grote schaal misbruik is gemaakt van klanten", aldus Lijesen. “Je moet wiskunde hebben gestudeerd om de offertes te kunnen doorgronden. Het presenteren van misleidende percentages en bedragen is puur gedaan om meer polissen te verkopen.”
Gepubliceerd op 11 januari 2013 om 10:32 uur.