Innovatieve vermoeidheidsdetectie zorgen straks wellicht voor minder claims op autoverzekering
Ruim een kwart van de Nederlanders zit wel eens slaperig achter het stuur. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Slaap/Waak Onderzoek (NSWO). Bijna 60 procent van de slaperige automobilisten gaf aan gewoon door te rijden. Eén op de tien automobilisten is zelfs zo slaperig dat het risicovol is. Bestuurders die in slaap dommelen achter het stuur blijken dan ook een grote oorzaak van verkeersongevallen te zijn. Het Britse bedrijf ARM heeft nu een stuur ontwikkelt die gaat vibreren wanneer je de focus op de weg verliest of zelfs al knikkebollend rijdt.
Vibrerend stuur
Het bedrijf ARM heeft nu een vibrerend stuur ontwikkelt die kan worden gebruikt om afgeleide automobilisten eraan te herinneren om hun ogen op de weg te houden. Het apparaat zou zitten in de achteruitkijkspiegel van de auto, waar het vervolgens de bestuurder scant op tekenen van slaperigheid. Dreigt de bestuurder in slaap te vallen of de focus op de weg te verliezen, dan krijgt men een waarschuwing door een vibrerend stuur, trillende stoel of een duidelijk hoorbaar alarm. Slechte concentratie is ook in de UK een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen.
Bron: Daily Mail
Innovatie vermoeidheidsdetectie
Een vermoeidheidsdetectie is steeds vaker uitgerust in auto’s, maar nog lang niet in allemaal. Daarnaast gaat het in veel gevallen om een piep die de bestuurder wakker moet maken. De ontwikkelingen van een vibrerend stuur en sensoren in een autostoel zijn wat dat betreft innovaties die nog in weinig auto’s zijn uitgerust. Ook sensoren in een gordel die jouw ademhaling en hartslag monitoren zijn uniek. Deze factoren kunnen er namelijk op wijzen dat je ogen dicht gaan vallen. In dat geval zou een camera in de achteruitkijkspiegel overbodig worden.
Minder claims autoverzekering
Wellicht dat deze nieuwe technologieën straks minder verkeersongelukken veroorzaken en dus uiteindelijk zorgen voor minder claims op de autoverzekering. Bestuurders die een WA of beperkt casco autoverzekering hebben zijn nu niet verzekerd wanneer zij in slaap vallen achter het stuur. In het geval van een allrisk autoverzekering ben je wel gedekt. Veel verzekeraars vergoeden deze schade bij een allrisk dekking, mits er geen bijzonderheden zijn als alcohol- of drugsgebruik, opzet en grove nalatigheid.
Gepubliceerd op 28 mei 2015 om 14:46 uur in de categorie autoverzekering.