Overstappers kiezen vaker voor hoger eigen risico
De budgetpolis werd door deskundigen en zorgverleners vaak al bekritiseerd. Er werd tijdens het overstapseizoen voor de goedkopere zorgverzekering gewaarschuwd omdat veel Nederlanders de risico’s van deze polis nauwelijks kennen. Voor het eerst in jaren is de budgetpolis niet langer gegroeid en verliest deze polis aan populariteit. Veel Nederlanders besparen nu op hun zorgverzekering door het verhogen van het eigen risico. Daarbij wordt er opvallend minder gekozen voor de restitutiepolis, waarbij er sprake is van vrije keuze uit ziekenhuizen en klinieken. De naturapolis daarentegen, stijgt in 2016 in populariteit. Bij de naturapolis worden de kosten van de meeste zorgverleners gedekt.
Risico’s budgetpolis
Al jaren hebben deskundige en zorgverleners kritiek op de bugetpolis. De budgetpolis heeft een lagere maandpremie, maar verzekerden kunnen onverwachts met hoge kosten worden geconfronteerd. Veel verzekerden blijken niet op de hoogte van wat er wel en niet wordt vergoed bij een budgetpolis. Verschillende zorgverzekeraars hebben inmiddels besloten de bugdetpolis te schrappen. Een van de vergelijkingssites meldt dat 25 procent van de overstappers een jaar geleden nog koos voor de budgetpolis. Dit jaar is dat nog slechts 12 procent. Waarschijnlijk zijn waarschuwingen voor de risico’s en het feit dat er minder budgetpolissen worden aangeboden, hiervan de oorzaak.
- Lees ook: Wat houdt een budgetpolis in?
Naturapolis wint aan populariteit
Vergelijkingssites en zorgverzekeraars melden dat de naturapolis in 2016 veel vaker is afgesloten. Bij deze polis kunnen verzekerden naar alle ziekenhuizen en een groot deel van de zelfstandige klinieken. Om vervolgens toch op een betaalbare premie uit te komen, kiezen verzekerden ervoor hun eigen risico te verhogen. Vergelijkingssites melden een toename van het opgehoogd eigen risico, veelal in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar.
In 2016 is het verplicht eigen risico vastgesteld op 385 euro. Daarbij kan men ook nog een vrijwillig eigen risico nemen tot 500 euro. Wie dus kiest voor het maximale eigen risico, betaalt 885 euro aan eigen risico. De korting op de zorgverzekering kan op die manier oplopen tot wel 300 euro op jaarbasis. Het is dan echter wel verstandig extra geld achter de hand te hebben bij onverwachte zorgkosten. Je betaalt namelijk eerst het volledige eigen risico, alvorens de verzekeraar de zorgkosten vergoed.
Minder restitutiepolis
Overstappers hebben afgelopen periode minder vaak voor de restitutiepolis gekozen. Bij de restitutiepolis is er sprake van vrije keuze uit ziekenhuizen en klinieken. De premie van deze polis ligt vaak wel hoger dan bijvoorbeeld een naturapolis of budgetpolis, maar dat betekent ook dat je bij meer zorgverleners terecht kunt. Vergelijkingssites zag het aandeel van de restitutiepolis dalen van ongeveer 32 naar 25 procent. De grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ bevestigen ook dat er sprake is van een dalend aantal restitutiepolissen.
Gepubliceerd op 2 februari 2016 om 11:17 uur in de categorie zorgverzekering.