Let op de verschillen tussen de ongevallenverzekering inzittenden en schadeverzekering voor inzittenden
Je hebt een ongeluk terwijl er iemand bij je in de auto zit. Veel mensen vinden het hun morele plicht een inzittende verzekering af te sluiten. Stel je voor dat de inzittende invalide wordt of zelfs komt te overlijden. Maar welke verzekering kan ik dan het beste afsluiten? Ik kan namelijk kiezen voor een ongevallenverzekering inzittenden (OVI) of een schadeverzekering voor inzittenden (SVI).
Volgens de Consumentenbond is de OVI doorgaans goedkoper, maar qua vergoedingen legt deze het af tegen de SVI. Er is in dit geval dus niet echt sprake van een onzinverzekering, maar wie inzittenden extra wil beschermen kiest beter voor een SVI.
Beide verzekeringen zijn alleen af te sluiten in combinatie met een autoverzekering. Het is een aanvullende verzekering die je kunt afsluiten bij je autoverzekering. De ongevallen verzekering inzittenden (OVI) is doorgaans iets goedkoper dan de schadeverzekering voor inzittenden (SVI). Op een aantal punten scoort de OVI echter een stuk minder dan de SVI:
- Geen vergoeding voor vervoerde spullen
- Geen vergoeding voor immateriële schade
- Een maximumvergoeding gekoppeld aan het aantal zitplaatsen in de auto
- De bestuurder zelf is niet bij alle verzekeraars meeverzekerd en bij de SVI wel
- SVI keert daadwerkelijk geleden schade van inzittenden uit, geen vast bedrag
- Dekking ligt een stuk hoger bij de SVI (rond 1.000.000 euro)
In het kader van de onzinverzekeringen kan de OVI niet echt worden bestempeld als onzinnig. Wél als je inzittenden wilt beschermen en beide verzekeringen met elkaar vergelijkt. Er zitten bij de SVI namelijk veel meer voordelen aan dan bij een OVI. Toch is het raadzaam een dergelijke verzekering af te sluiten, de kosten kunnen na een ongeval immers hoog oplopen. Dit artikel is gebaseerd op een eerder onderzoek van de Consumentenbond naar ‘De top-10 Zinloze verzekeringen’ uit de Consumentengids van maart 2014.
Gepubliceerd op 7 april 2014 om 12:07 uur in de categorie autoverzekering. Geactualiseerd op 2 juli 2014 om 12:25 uur.