In veel gevallen is de smartphoneverzekering onzinnig
In Nederland staan we er om bekend dat we haast alles verzekeren wat te verzekeren valt. Daardoor zijn duizenden mensen in ons land ‘oververzekerd’. Reden om eens na te gaan of een smartphoneverzekering daar toch ook niet onder valt. In de winkel krijgen consumenten namelijk vaak het advies om een smartphoneverzekering af te sluiten. Opvallend veel mensen nemen vaak in een impuls een dergelijke verzekering. Maar is het de hoge premie wel waard?
Premie erg hoog
Eerder onderzoek door de Consumentenbond wees al uit dat de premies van een smartphoneverzekering erg hoog zijn in vergelijking met de waarde het toestel. De gemiddelde premie voor een smartphone van 500 euro is al gauw zo’n 110 euro per jaar. Daarbij komt in veel gevallen nog een eigen risico van 25 tot 50 euro per schadegeval.
Een aantal verzekeraars vergoed alleen de dagwaarde van de smartphone met aftrek van een eventueel eigen risico bij diefstal of schade. Zo krijg je uiteindelijk helemaal weinig terug, aangezien de waarde van een smartphone bij gebruik vaak snel daalt.
Voorwaarden en dekking
In de voorwaarden staat beschreven waar u tegen verzekert bent en wat er wordt uitgesloten. De voorwaarden van een smartphoneverzekering laten soms veel ruimte voor discussie. Tevens zijn er maar een aantal verzekeraars waarbij ‘verklaarbaar’ verlies wordt gedekt. Verzekeringen voor smartphones dekken verder opvallend weinig en sluiten erg veel uit. Verlies, zakkenrollen, diefstal uit een (afgesloten) auto wordt bij een aantal smartphonepolissen niet eens gedekt. Op die manier blijft er wel erg weinig over.
Dubbel verzekerd
Naast het feit dat de premie van een smartphoneverzekering erg hoog is en de dekking beperkt, wordt in veel gevallen de schade al vergoed door de inboedelverzekering, kostbaarheden- of reisverzekering. Veel consumenten zijn dus eigenlijk dubbel verzekerd. In veel gevallen zou alleen een ‘technisch defect’ van toegevoegde waarde zijn bij een smartphoneverzekering. De rest valt in veel gevallen onder een inboedel- en/of reisverzekering.
Weeg daarom van te voren af welke verzekeringen je hebt lopen en hoe groot of klein het risico is dat je de smartphoneverzekering daadwerkelijk nodig hebt.
Daarnaast is op jouw smartphone de (wettelijke) garantie van toepassing. Mocht de telefoon bij normaal gebruik en buiten jouw schuld kapot gaan, dan heb je recht op reparatie of vervanging van het toestel. Slijtage door gebruik moet dan wel uitgesloten zijn en de smartphone moet nog binnen de twee jaar garantie vallen na aankoop.
Smartphoneverzekering onzinnig
Een smartphoneverzekering is in veel gevallen onzinnig en bovendien een verzekering waar winkels en providers veel geld aan verdienen. Consumenten sluiten namelijk vaak vanuit angst en advies van de winkel of provider een smartphoneverzekering af. Het is daarom beter eerst rustig de kosten en voorwaarden van een smarpthoneverzekering te bekijken. Vaak zal je tot de conclusie komen dat een lopende verzekering al dekking biedt of dat een smartphoneverzekering erg duur is in vergelijk tot de waarde van het toestel.
Dit artikel is gebaseerd op een eerder onderzoek van de Consumentenbond naar ‘De top-10 Zinloze verzekeringen’ uit de Consumentengids van maart 2014.
Gepubliceerd op 8 mei 2014 om 17:01 uur. Geactualiseerd op 17 maart 2015 om 17:05 uur.