Tros Radar met een item over de kosten voor overlijdensverzekeringen.
Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) betaalt een afgesproken bedrag uit als de verzekerde komt te overlijden. Zo'n verzekering is meestal verplicht bij een hypotheek. Logisch: als de eigenaar wegvalt wil de bank niet dat er een schuld blijft staan. Maar de hypotheek is niet de enige reden voor een ORV. Ook als vervanging voor een nabestaandenpensioen is de polis prima geschikt.
Loopt een overlijdensrisicoverzekering eenmaal, dan kijken mensen er meestal niet meer naar om. Elke maand wordt er premie afgeschreven en de dekking is duidelijk. Prima. Alleen zijn de premies voor nieuwe overlijdensrisicoverzekeringen in de laatste jaren bijzonder sterk gedaald. Precies dezelfde verzekering kan nu tot 77% goedkoper zijn dan vijf jaar geleden.
Misschien denkt u: tja, dan heb ik pech. De auto die ik vijf jaar geleden kocht is nu ook veel goedkoper. Bij verzekeringen is er echter de mogelijkheid om over te stappen naar een ander polis. Waarom niet, als deze veel goedkoper uitpakt? Het vergt wel even wat administratieve rompslomp. Er moeten opnieuw gezondheidsvragen beantwoord worden, misschien zelfs een nieuwe medische keuring. Bij een fors premieverschil is het deze moeite best waard.
Belangrijk is wel om de huidige polis niet op te zeggen als een nieuwe nog niet geaccepteerd is. Het komt voor dat de goedkoopste verzekeraars erg streng zijn in hun acceptatie. Komt de nieuwe polis niet rond, dan is het bijzonder vervelend als de oude al beëindigd is.
Het afsluiten van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering kan met of zonder advies. Zonder advies kunt u voor zo'n € 150 à € 200 aan kosten een nieuwe regelen. Met advies kost het iets meer, maar weet u wel dat er door een professional naar uw situatie en wensen is gekeken.
Gepubliceerd op 5 maart 2013 om 9:02 uur.