Eenvoudiger en sneller schade melden via app
Het Verbond van Verzekeraars, politie en verkeerskundig ICT-bureau VIA hebben vandaag de app MobielSchadeMelden gelanceerd. Voor automobilisten, fietsers en voetgangers, wordt het zo eenvoudiger om digitaal een schade te melden. Dat betekent dat op termijn het papieren schadeformulier in de prullenbak kan. De app moet een schade melden niet alleen eenvoudiger en sneller maken, maar er ook voor zorgen dat er meer ongevallen worden geregistreerd en de verkeersveiligheid wordt vergroot. Naast het melden van allerlei soorten aanrijdingen of schades, is het mogelijk om gewonden via de app te melden. Het is nog niet duidelijk wanneer de app het papieren schadeformulier volledig vervangt, maar feit is wel dat het ooit gaat verdwijnen.
Meer geregistreerde ongevallen
Het ouderwetse schadeformulier zorgt er voor dat veel ongevallen in Nederland niet worden geregistreerd. ,,Niet van elke aanrijding waar de politie bij is of over wordt geïnformeerd, wordt een proces-verbaal opgemaakt,” erkent politiechef Miriam Barendse. Zonder dit proces-verbaal komen de gegevens niet in het systeem waaruit het overzicht over de verkeersveiligheid kan worden gehaald. Momenteel zouden er ongeveer 100.000 ongevallen worden geregistreerd, van de naar schatting 250.000 ongevallen die voor cijfers over verkeersveiligheid relevant zijn. Verzekeraars krijgen per jaar circa 1 miljoen schademeldingen binnen. In circa 400.000 gevallen gaat het om tweezijdige aanrijdingen. Met de app zouden ook meer eenzijdige aanrijdingen kunnen worden geregistreerd. Volgens het Verbond kan namelijk ook deze data bijdragen aan de verkeersveiligheid.
Verkeersveiligheid vergroten
Door het digitaliseren van het schadeformulier hopen het Verbond, politie en VIA meer data te kunnen analyseren over verkeersonveiligheid. ICT-bureau VIA kan met deze data ongeval analyses maken om de verkeersveiligheid te vergroten. Daarnaast kunnen ook voetgangers en fietsers schades doorgeven, waardoor ook van deze groepen data kan worden geanalyseerd. Door het digitaliseren van dit (schade)proces hopen de initiatiefnemers dat meer mensen ook daadwerkelijk hun schade melden. Hierdoor kunnen mogelijk meer ongevallen volledig en correct in kaart worden gebracht.
Papieren schadeformulier ongebruiksvriendelijk
Uit een eerdere enquête van het GfK bleek al dat automobilisten het papieren schadeformulier ongebruiksvriendelijk vinden. Ruim 700 automobilisten die het afgelopen jaar schade hadden, hebben deelgenomen aan het onderzoek. Eén op de drie automobilisten stelt dat het Europees schadeformulier gebruiksonvriendelijk is. Ook de ANWB liet weten dat het papieren formulier vaak zorgt voor administratieve rompslomp, bijvoorbeeld wanneer mensen de achterkant vergeten in te vullen. Automobilisten wijten het niet volledig invullen aan ongemakken van het formulier. Daarnaast had op het moment van het ongeval 15 procent van de ondervraagden niet de juiste papieren bij zich.
MobielSchadeMelden
De app MobielSchadeMelden moet het melden van een schade makkelijker maken. De app biedt mogelijkheden om direct foto’s aan de schademelding toe te voegen en GPS-locaties van het ongeval door te geven. Bovendien kunnen gewonden via de app worden gemeld. Ook vult de app veel gegevens automatisch in nadat gebruikers hun eigen gegevens in de app hebben gezet. Rudi Buis, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. “Tot nu toe moest je de toedracht van een ongeval tekenen en dat is voor veel mensen lastig. Met de app maak je gewoon foto's en die liegen niet. Bovendien loodst de app je door het hele proces van schade melden heen. Je voert je kenteken nog in en daarna worden de gegevens verstuurd naar je verzekeraar.”
Gepubliceerd op 29 maart 2016 om 16:02 uur.