Premie fietsverzekering stijgt explosief door toenemende diefstal

De premie van fietsverzekeringen gaan flink omhoog door toenemende diefstal van elektronische fietsen, ofwel e-bikes. Verzekeraars luiden daarom de noodklok omdat de schadebedragen steeds verder stijgen. Het Verbond van Verzekeraars stelt dat de premie verder stijgt omdat fietsen steeds duurder worden en omdat ze vaker worden gestolen.
Fietsverzekering wordt steeds duurder door toenemende diefstal

Fietsverzekering wordt steeds duurder door toenemende diefstal

Fietsendieven uit Oost-Europa zien Nederland als het ‘walhalla’ als het gaat om e-bikes. Ons land loopt voor op het gebied van e-bikes ten opzichte van buurlanden als België en Duitsland. Van de 18 miljoen fietsen in Nederland zijn er inmiddels één miljoen elektrisch. De prijzen van deze elektronische fietsen lopen uiteen van 1.000 tot 3.000 euro. Volgens verzekeraar ENRA, marktleider op het gebied van fietsverzekeringen, is het schadebedrag mede door diefstal in drie jaar tijd verdubbeld en werd er vorig jaar 15 miljoen euro uitgekeerd. De toenemende diefstal van e-bikes zorgt ervoor dat de verzekeringspremie flink omhoog gaat. Verzekeraars luiden daarom de noodklok omdat het schadebedrag dat verzekeraars uitkeren alsmaar verder stijgt.

Premie fietsverzekering omhoog
Om de enorme schadebedragen op te kunnen vangen, zien verzekeraars zich genoodzaakt om de premie van deze verzekeringen omhoog te gooien. Dat leidt er toe dat de verschillen in premie per regio behoorlijk verschillen. Zo betalen verzekerden in Urk en Staphorst rond de 80 euro per jaar, maar in Rotterdam en Den Haag ruim 300 euro. Amsterdam spant de kroon met ruim 400 euro per jaar aan premie, zo blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Eerder lanceerden verzekeraars, branche- en belangenorganisaties en de politie de campagne ‘Stop fietsdiefstal’. Deze campagne was er op gericht dat mensen hun dure e-bike of ‘gewone’ fiets beter vast moeten zetten, bijvoorbeeld aan een lantaarnpaal of door twee sloten te gebruiken.

“De kans dat een E-bike jonger dan een jaar wordt gestolen, is in een paar jaar tijd 2,5 keer groter geworden”, aldus ENRA-directeur Douwe Boeijenga.

Busjes vol elektronische fietsen de grens over
Vooralsnog zijn de fietsendieven uit voornamelijk Oost-Europa nauwelijks te stoppen. Marloes Eshuis van Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB, bevestigt dat er steeds meer georganiseerde bendes uit Oost-Europa actief zijn. “Ze gaan met busjes vol aan de haal”, aldus Eshuis. Ook Douwe Boeijenga van verzekeraar ENRA bevestigt dit tegenover het AD: “Gestolen fietsen gaan met grote aantallen tegelijk de grens over”. Eerder bleek een gestolen lokfiets een dag later al in Polen te staan. De vraag naar elektronische fietsen is in deze landen dan ook groot. Door deze toenemende diefstal zien verzekeraars zich verplicht de premies voor de e-bikes te verhogen.

Gepubliceerd op 5 juli 2016 om 11:36 uur.