Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet de plannen voor 2018 bekend gemaakt, zo ook voor de zorgverzekering.
Aangezien er nog geen nieuw kabinet is gevormd, heeft het huidige demissionaire kabinet beperkte plannen voor komend jaar gepresenteerd. Prinsjesdag had daarmee ook vooral een ceremonieel karakter. Voor de zorgverzekering zijn er een aantal wijzigingen die per 2018 van kracht zullen gaan.
Zorgpremie
Het demissionaire kabinet heeft de verwachting uitgesproken dat de zorgverzekering volgend jaar met 72 euro zal gaan stijgen. Dat betekent zo’n 6 euro per verzekerde, per maand. Deze stijging is gebaseerd op onder meer de inflatie, het overhevelen van AWBZ-taken naar de basisverzekering, een injectie in zorginstellingen binnen de langdurige zorg om hen te behoeden voor faillissement, maar ook een financiële tegenvaller in de begroting van verzekeraars in het jaar 2016.
Zorgverzekeraars bepalen echter zelf wat de hoogte is van de premie die zij vragen. Voorgaande jaren hebben zij vaak reserves ingezet om deze stijging te beperken, maar steeds meer verzekeraars roepen dat deze uitgeput raken. Daarom is het nog maar de vraag in hoeverre die 72 euro haalbaar is en de premies niet verder zullen oplopen. Traditiegetrouw is verzekeraar DSW de eerste die de premies voor het volgende jaar bekend maakt.
Eigen risico
Zoals al eerder werd gespeculeerd zal ook het verplichte eigen risico volgend jaar stijgen. Dat gebeurt met maar liefst 15 euro per verzekerde. Bij de invoering van het eigen risico in 2012 was dit nog een bedrag van 220 euro. Inmiddels is het eigen risico gestegen naar 400 euro in 2018. Zorg wordt duurder en ook de lonen in de zorg gaan omhoog, dat geld moet ergens vandaan komen. Desondanks riepen de meeste partijen tijdens de verkiezingen nog zich hard te zullen maken voor een verlaging of afschaffing van het eigen risico.
Zorgtoeslag
Voor de laagste inkomens die zorgtoeslag ontvangen is er wel goed nieuws. Het demissionair kabinet heeft een koopkrachtmaatregel bedacht waardoor minima er tot 131 euro per persoon aan zorgtoeslag bijkrijgen. Voor meerpersoonshuishoudens kan dit zelfs oplopen tot 194 euro. Middeninkomens schieten echter niets op met deze maatregel.
Basisverzekering
Ook aan de inhoud van de basisverzekering zal volgend jaar het een en ander gaan veranderen. De basisverzekering zal worden gewijzigd of uitgebreid op de volgende punten:
- 12 behandelingen voor fysiotherapie/oefentherapie voor patiënten met artrose aan de heup- of kniegewrichten.
- Vergoeding voor zittend ziekenvervoer voor oncologie patiënten die behandeld worden met immuuntherapie.
- Vergoeding voor het verzorgen van een minderjarige dat samenhangt met geneeskundige zorg.
- Aantal nieuwe geneesmiddelen waaronder ter behandeling van borstkanker, darmverstoppingen en hepatitis C.
Pas in 2019 zal er bepaald worden of de NIPT wordt opgenomen in het basispakket of niet.
Zorgverzekering vergelijken
Een andere maatregel is dat de bekendmakingen van de verzekeringspremies nu uiterlijk een week eerder moeten plaatsvinden dan normaal, namelijk op 12 november. Dit geeft je een week langer de tijd om je zorgverzekering te vergelijken en over te stappen.
Gepubliceerd op 20 september 2017 om 10:00 uur in de categorie zorgverzekering.