DAS & Achmea regeren op uitzending Radar: Procederen levert vaak niets op.
Consumentenprogramma Radar uitte zich in de uitzending van maandag 5 december jl. kritisch over rechtsbijstandverzekeraars DAS en Achmea.
“Radar krijgt veel berichten van consumenten en advocaten die merken dat er alles aangedaan wordt om het dossier bij de verzekeraar te houden. En als dat lukt, wordt er meestal een snelle oplossing gezocht in de vorm van een schikking. Op zich niet verkeerd, maar het moet niet het uitgangspunt zijn.” Aldus het programma.
In de uitzending komen ook advocaten aan het woord die de dossier behandeling onder de maat noemen. Bovendien stellen zij dat winstmaximalisatie hierbij de drijfveer vormt.
Meer oplossingen buiten de rechtszaal
Een oplossing buiten de rechter zou volgens beide verzekeraars in de meeste gevallen het beste zijn voor de klant. Een gang naar de rechter kost veel tijd en biedt bovendien een onzekere uitkomst. In slechts een klein aantal gevallen is procederen de gewenste oplossing met het best mogelijke resultaat. Bovendien stellen de verzekeraars dat er buitenom de rechtszaal vaak veel meer oplossingen mogelijk zijn.
Achmea geeft aan in een reactie dat het klanten het recht op vrije advocatenkeuze niet wordt onthouden:
“Als het recht op vrije advocaatkeuze ontstaat, dan leggen we dat recht proactief uit aan onze klant. De klant maakt zelf zijn of haar keuze. Iedere verzekerde krijgt uiteraard waar hij recht op heeft. Onze ervaring is dat de meeste verzekerden ervoor kiezen hun zaak verder te laten behandelen door onze jurist. Er is vaak al een samenwerking tussen onze jurist en de klant. Die hebben samen al veel stappen van het traject doorlopen en al regelmatig contact gehad.”
Wanneer een klant niet tevreden is geeft Achmea aan dat zij wijzen op een gratis second opinion.
Verzekeraar DAS bevestigt dat niet alleen de vrije advocaatkeuze, maar ook het procederen niet altijd een beter resultaat oplevert.
“Zelf kiezen voor een externe advocaat terwijl een juridische specialist van DAS de zaak zelf kan behandelen brengt voor de klant extra kosten met zich mee terwijl de klanttevredenheid niet omhoog gaat. DAS is een naturaverzekeraar. De premie is vastgesteld op basis van afhandeling door onze eigen juridisch specialisten met dekking van advocaatkosten indien bijstand door een advocaat vereist is. Als een klant al eerder in het proces gebruik wil maken van de mogelijkheid om zelf een externe advocaat in te schakelen dan kan dat, maar daar zijn wel extra kosten aan verbonden. Het is belangrijk dat klanten zich dat realiseren en daar wijzen we ze dus op. Als onze eigen juridisch specialist de procedure ook kan voeren betreft het een eigen risico van € 250. Daarnaast geldt per procedure een maximale vergoeding voor de kosten van de advocaat. Aangezien de kosten van advocaten hoog en onvoorspelbaar zijn, kan dit behoorlijk oplopen.”
Bron: AMWeb
Gepubliceerd op 12 december 2016 om 10:00 uur in de categorie rechtsbijstandverzekering.