Rokers willen liever op eigen kracht van hun verslaving af komen
Sinds 2011 vergoeden zorgverzekeraars de cursussen om te stoppen met roken. Ook in 2016 worden stoppen-met-rokenprogramma's vanuit de basisverzekering vergoed. Toch worden deze gratis stopcursussen nauwelijks gebruikt. Rokers proberen liever op eigen kracht van hun verslaving af te komen. Volgens artsen zijn de ‘stoppen met roken’-programma’s veel effectiever. Rokers krijgen dan namelijk een coach toegewezen die hen begeleidt. Jaarlijks stoppen in Nederlander ongeveer 1 miljoen mensen met roken. Amper 20.000 rokers maakten daarbij gebruik van een stopcursus, zo meldt het AD op basis van cijfers van onder meer zorgverzekeraars VGZ en Menzis.
Opvallende cijfers aangezien het ‘stoppen met roken’-programma wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast is volgens artsen de slagingskans veel groter. ,,Van alle stoppogingen slaagt 5 procent,” zegt longarts Wanda de Kanter. ,,Na een cursus ligt dat percentage op 30 procent. Het is aantoonbaar effectief en veel beter dan bijvoorbeeld pleisters.” Destijds besloten zorgverzekeraars één programma per kalenderjaar te vergoeden, in de hoop dat veel klanten daarmee zouden stoppen met roken.
Eigen risico
Verzekerden die 18 jaar of ouder zijn betalen eerst vanuit het eigen risico voor het stoppen-met-roken-programma. Omdat medicijnen onderdeel zijn van het programma, betalen verzekerden voor de begeleiding en de medicijnen een eigen risico. Ook in 2016 worden stoppen-met-rokenprogramma's vanuit de basisverzekering vergoed. Het gaat dan om begeleiding waarvan aangetoond is dat deze werkt. Per jaar wordt er één programma inclusief eventuele medicijnen vergoed vanuit de basisverzekering. Voor stoppen-met-rokenzorg betaal je wel een (vrijwillig) eigen risico. In 2016 is het verplichte eigen risico € 385,- per jaar.
Zorgverzekeraars geven vaak op de website aan bij wie je terecht kunt voor begeleiding. Mocht je een andere aanbieder wensen, dan is het verstandig dit vooraf te overleggen met je zorgverzekeraar. In dat geval weet je zeker of de behandeling vergoed wordt. Voor het ‘stoppen met roken’-programma uit de basisverzekering geldt ook geen wettelijke eigen bijdrage. Mocht de behandeling niet helpen, dan is het mogelijk hiervoor een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Meestal vergoeden zorgverzekeraars in de aanvullende verzekeringen behandelingen waarvan niet bekend is of deze werken. Voorbeelden zijn Allen Carr en een laserbehandeling van Prostop.
Veel onwetendheid
De overheid wil mensen helpen te stoppen met roken en heeft daarom het ‘stoppen met roken’-programma toegevoegd aan het basispakket van de zorgverzekering. Toch weten maar weinig mensen wat zij nu precies vergoed krijgen van hun zorgverzekeraar en wat zij daarvoor moeten doen. Het is dan ook slim om, wanneer je wilt stoppen met roken, bij je zorgverzekeraar na te gaan wat er wel en niet vergoed wordt.
Bij de basiszorgverzekering mogen verzekeraars geen onderscheid maken tussen ongezonde en gezonde mensen. Dus roken, obesitas of een erfelijke aandoening kunnen niet tot hogere premies leiden. Bij een overlijdensrisicoverzekeringen (ORV) en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen mogen verzekeraars wél onderscheid maken naar gezondheid. Dat kan in sommige gevallen leiden tot forse premieverschillen. Roken en overgewicht leiden bij deze verzekeringen veelal tot hogere premies. De meerderheid van de Nederlanders vindt dat de behandeling van onder meer stevige rokers deels of volledig voor eigen rekening moet komen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
Gepubliceerd op 4 januari 2016 om 14:37 uur in de categorie zorgverzekering.