Schade door het klussen, wat is wel en wat is niet verzekerd?

Een partner die graag klust kan heel praktisch zijn. Maar niet wanneer hij of zij blijkt te beschikken over twee linkerhanden. Gelukkig zijn we vaak voor veel schades verzekerd! Maar heb je ook wel de juiste verzekeringen afgesloten en vergoeden deze ook de geleden schade?
Niet iedere schade die ontstaan is bij het klussen wordt gedekt door de verzekering.

Niet iedere schade die ontstaan is bij het klussen wordt gedekt door de verzekering.

Niet iedere schade die is ontstaan dankzij de (on)handigheid van je partner is gedekt op de verzekering. De meeste verzekeraars bieden geen dekking voor schade die is ontstaan naar aanleiding van een verbouwing. Dan ligt het ook nog aan de situatie en of het in jouw woning heeft plaatsgevonden of bij iemand anders. Hoe dit zit, wij leggen het graag aan de hand van een aantal voorbeelden aan je uit.

Vriendendienst

Helpen bij familie of vrienden tijdens een verbouwing is de normaalste zaak van de wereld. Helaas gebeuren er ook tijdens dit soort klussen weleens ongelukjes waardoor er schade wordt veroorzaakt. Omdat jij aansprakelijk bent voor schade aan bezittingen van derden vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering deze schade toch? Niet altijd! Een vriendendienst is niet altijd gedekt op je AVP. In de polisvoorwaarden staat duidelijk vermeld wat wel en wat niet. Lees deze voordat je aan de klus begint, daarom ook goed door.

Draagmuur weghalen

Om meer ruimte te creëren in de woonkamer hebben jij en je partner besloten om een muur te doorbreken. Tijdens het breken komen jullie erachter dat het niet om zomaar een muur gaat, maar het een draagmuur betreft. Oeps! Gelukkig heb je een opstalverzekering afgesloten die schade vergoedt aan je huis en alles wat daar aan vast zit toch? Nee, in dit geval vergoeden zij helemaal niets. Je hebt de muur tenslotte bewust doorgebroken én een opstalverzekering keert per definitie niets uit voor schade die is ontstaan tijdens verbouwingen.

Een nieuw kleurtje

Enthousiast gaan jij en je partner aan de slag om jullie woning te voorzien van een fris nieuw kleurtje. Jullie zijn alleen vergeten om de vloer te voorzien van een zeiltje die de verfspetters opvangt. In een enthousiaste bui sta je op en daar gaat je blik met verf, zo over de vloer heen. Gelukkig is daar de verzekering! Het eerste wat je, je moet afvragen is of je vloer losligt of zit vastgelijmd. Zit deze vast, dan valt het onder de opstalverzekering en is de schade niet gedekt. Zit de vloer niet vast dan valt het dus onder de inboedelverzekering. Wanneer je een inboedelverzekering hebt afgesloten met een allrisk dekking dan wordt de schade aan je vloer wel vergoedt, anders niet.

Check voordat je gaat klussen dus goed wat er wel en niet verzekerd is op de verzekeringen die jij hebt afgesloten. Zo voorkom je een hoop narigheid achteraf.

Gepubliceerd op 5 oktober 2017 om 9:00 uur.