Schadevrije jaren op autoverzekering niet altijd correct
Het verschil zou niet groot moeten zijn. Een aantal jaren op papier of in een computersysteem - het scheelt alleen papier. Toch scheelt het sommige verzekerden ook flink in de premie. En dan niet in hun voordeel.
Hoe komt dit? Iedere verzekeraar werkt met een zelf vastgestelde tabel met no-claim kortingen voor de autoverzekering. Bij de één is de maximale korting al bereikt bij 12 schadevrije jaren, bij de ander pas bij 20. Dat is op zich al verwarrend genoeg, maar staat zo in de voorwaarden. Daar kan de consument op vergelijken.
Bij het invoeren van de schadevrije jaren in Roy-Data blijken verzekeraars niet het werkelijke aantal jaren in te voeren als iemand de maximale korting heeft. Stel, bij verzekeraar Oud is 25 jaar schadevrij gereden. Maar de maximale korting is bereikt bij 15 jaar. De teller is blijven staan op 15 jaar. Alsof er geen extra jaren meer worden opgebouwd als de maximale no-claim bereikt is. Zolang de verzekering blijft lopen bij dezelfde verzekeraar is er niemand die dat merkt: maximale korting is maximale korting.
Echter: als de klant overstapt naar een andere autoverzekeraar kan het wel problemen opleveren. Wat als daar de maximale korting geldt bij een hoger aantal schadevrije jaren? De klant stapt over van verzekeraar Oud naar verzekeraar Nieuw, en die hanteert een maximale korting bij 20 schadevrije jaren. Alleen voert verzekeraar Oud er 15 in voor deze klant. Dan krijgt hij bij verzekeraar Nieuw niet de maximale korting, terwijl hij daar wel op gerekend had.
Als de klant het ziet en protesteert zal er met veel gedoe wel iets aan gedaan worden. Let de klant minder goed op... dan betaalt hij dus nog 20 jaar teveel voor zijn autoverzekering.
Klachtensite Verzekeringsklachten heeft veel van dit soort klachten ontvangen en roept de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS) op om de werkelijke schadevrije jaren te registreren in Roy-Data.
Gepubliceerd op 26 maart 2013 om 10:03 uur in de categorie autoverzekering.