Eerste inventarisatie van stormschade door het Verbond van Verzekeraars geschat op minstens 13 miljoen euro
De zomerstorm die afgelopen zaterdag met windkracht 9 tot 10 over Nederland trok heeft voor flink wat schade gezorgd. Uit een eerste inventarisatie van het Verbond van Verzekeraars wordt de schade geraamd op minstens 13 miljoen euro. Er is vooral schade ontstaan aan opstal, inboedel en auto’s van particulieren en bedrijven. Schade aan landbouw en overheidseigendommen is nog niet meegenomen. Het Verbond verwacht dan ook dat het totaalbedrag van de schade nog verder oploopt. Schadebedragen van afgelaste evenementen en uitgestelde claims doordat veel Nederlanders op vakantie zijn, zijn bijvoorbeeld ook nog niet meegerekend.
Grote tegenstellingen
De stormdepressie zorgde boven Nederland voor grote tegenstellingen. Volgens het KNMI woedde een storm van windkracht 9 tot 10 langs de westkust en was het in Friesland en Groningen tamelijk rustig weer. In de Randstad zorgden omgewaaide bomen, rondvliegende takken, dakpannen en puin voor schade. Ook veel vakantiegangers in de kustregio hadden met flinke schade te kampen aan tenten, luifels, caravans en inventarissen. Volgens het Verbond ligt het percentage claims op de reisverzekering zo’n 30 procent hoger dan op een normale dag. De brancheorganisatie verwacht ook veel ‘uitgestelde claims’: “Veel Nederlanders zijn op vakantie en zullen pas later contact opnemen met hun verzekeraar.”
Eerder zorgde een storm in januari al voor enkele miljoenen euro’s aan schade. Ook eind maart leidde een ‘Lentestorm’ tot circa 10 miljoen euro aan uitkeringen voor verzekerden op hun opstalverzekering en inboedelverzekering. In het onderzoeksrapport over klimaatverandering van het Verbond staat becijferd dat stormschade in Nederland jaarlijks gemiddeld 50 miljoen euro bedraagt.
Stormschade claimen op verzekeringen
Stormschade aan je woning kan worden geclaimd op de opstalverzekering. Storm is hier namelijk standaard op verzekerd. De schade moet dan wel aantoonbaar ontstaan zijn door de storm en niet door bijvoorbeeld achterstallig onderhoud. Vaak heb je bij het claimen van stormschade wel een eigen risico, meestal ligt het eigen risico bij de opstalverzekering tussen de 225 en 450 euro. Voor stormschade op vakantie kun je claimen op de reisverzekering. Daarnaast kunnen omgewaaide bomen en afgebroken takken schade veroorzaken aan je auto. Met een WA- beperkt casco of volledig casco (allrisk) autoverzekering ben je gedekt tegen stormschade. Heb je een WA-autoverzekering? Dan is stormschade helaas niet gedekt.
Bij stormschade is het belangrijk de verzekeraar zo snel mogelijk op de hoogte te stellen. Maak daarnaast foto’s van de schade en noteer eventueel het tijdstip en locatie van de ontstane schade. Zorg er daarnaast voor dat je niet direct de schade hersteld zonder overleg met de verzekeraar. Uiteraard geldt dit niet voor noodreparaties.
Lees ook:Gepubliceerd op 28 juli 2015 om 10:11 uur. Geactualiseerd op 3 november 2015 om 14:24 uur.