Stormschade: wat keert de verzekering uit?

Grote delen van Nederland hebben maandagavond last gehad van het noodweer. Zware onweersbuien, overstromingen en andere waterschade zorgen voor veel problemen. In verschillende provincies zijn stonden straten blank en zijn kelders ondergelopen. Maar wat keert de verzekering uit bij stormschade, waterschade en blikseminslagen?
Waterschade? Bekijk wat de verzekeraar wel en niet vergoed

Waterschade? Bekijk wat de verzekeraar wel en niet vergoed

Flink neerslag kan zorgen voor lekkage, overstromingen en andere waterschades. Het is daarom handig te weten hoe je verzekeraar hiermee omgaat. Wat wordt vergoed door welke verzekering en wat wordt eventueel niet vergoed? Bij schade aan de woning heb je te maken met de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Afhankelijk van de schade en hoe deze veroorzaakt is, kun je schade op deze verzekeringen claimen. Het is daarbij van belang waar de waterschade vandaan komt en of er bijvoorbeeld sprake is van stormschade.

Waterschade

De verzekeraar bekijkt bij het vergoeden van waterschade onder meer hoe de schade is ontstaan en waar vandaan het waar is binnengekomen. Waterschade kan namelijk ontstaan vanuit de lucht, vanuit de grond, van binnenuit door leidingwater, of via de zijkant door bijvoorbeeld een overstroming. Omdat de verzekeraar hier onderscheid in maakt, is het handig deze per soort waterschade te bekijken.

Waterschade vanuit de lucht
Stevige wind en regenval kan er voor zorgen dat hemelwater onder dakpannen door kruipt. Hierdoor kan waterschade ontstaan aan plafond en muren, denk daarbij aan vocht- en lekkageplekken. Deze waterschade wordt door de verzekeraar gedekt onder de opstalverzekering. Deze verzekering keert de kosten van bijvoorbeeld schilder- en stucwerk aan je uit, wanneer je waterschade aan muren laat herstellen. Schade als gevolg van een raam dat je zelf hebt laten openstaan of bijvoorbeeld een kraan, wordt niet door de verzekeraar uitgekeerd. Daarnaast geldt voor water dat door de muur trekt vaak ook geen dekking.

Waterschade vanuit de grond
Bij waterschade vanuit de grond is het afhankelijk van hoe het water is binnengekomen, niet alle schade is namelijk gedekt. Bij een ondergelopen kelder kun je schade claimen op de inboedelverzekering en opstalverzekering. Voor spullen die al in de kelder lagen kan worden geclaimd op de inboedelverzekering. De kosten voor het herstellen van muren als gevolg van de ondergelopen kelder, worden gedekt op de opstalverzekering of zijn eventueel voor de verhuurder.

De verzekeraar wil vaak wel weten hoe het water is binnengekomen. De schade is bijvoorbeeld niet gedekt als water vanuit de grond in de kelder terecht is gekomen. Daarnaast dien je zo goed mogelijk te voorkomen dat je kelder opnieuw onderloopt. Een verzekeraar keert namelijk niet snel twee keer uit voor exact dezelfde schade.

Stormschade: wat keert de verzekeraar uit?

Waterschade door overstromingen
Overstromingen kunnen er voor zorgen dat straten vollopen met water en daardoor natuurlijk ook huizen. Dekking tegen overstromingen vormen geen onderdeel van de verzekering. In dit geval zal de verzekeraar de waterschade niet uitkeren. Eventueel kun je je apart verzekeren tegen overstromingsschade. Een aantal verzekeraars bieden dekking tegen schade bij overstromingen. Bij extreem natuurgeweld zoals zee- en aardbevingen, tsunami’s en overstromingen is de schade van tevoren niet in te schatten. De meeste verzekeraars dekken deze schade dan ook niet in hun opstal- of inboedelverzekering.

Waterschade vanaf binnenuit
Natuurlijk kan er ook waterschade ontstaan vanuit binnenshuis. Denk daarbij aan water uit de cv-ketel of waterleiding en daarop aangesloten systemen. Verzekeraars vergoeden deze schade wanneer deze onverwachts is veroorzaakt. Wanneer je zelf per ongeluk een kraan open laat staan of bijvoorbeeld een raam, dan keert de verzekeraar niet uit.

Waterschade kan dus op veel manier ontstaan. Twijfel je of waterschade door de verzekeraar wordt vergoed? Neem dan altijd contact op met je verzekeraar. Deze zal je dan uitleggen of de schade wel of niet wordt vergoed en welke acties je eventueel moet ondernemen. Zorg er in ieder geval voor dat je na waterschade de verzekeraar zo snel mogelijk op de hoogte houdt. Daarnaast is het verstandig foto’s te maken van spullen of muren/plafonds die schade hebben opgelopen en van de plek waar het water je huis is binnengekomen. Dit bewijs kan je namelijk helpen bij het claimen van de waterschade.

Stormschade

Bij stormschade moet er echt sprake zijn van een storm. Dat willen zeggen dat het KNMI windkracht 9 afgeeft, maar sommige verzekeraars vinden windkracht 7 al voldoende. Bij stormschade kun je denken aan: bomen of takken die jouw huis beschadigen, waterschade als gevolg van lekkage en dakpannen die van je dak vallen. Ook schade als gevolg van blikseminslag is vaak gedekt. Schade aan je huis die veroorzaakt is door een storm, wordt vergoed door de opstalverzekering. Vaak is er bij stormschade wel sprake van een eigen risico. Niet alleen bij woonverzekeringen, maar ook bij de autoverzekering.

Inboedel die tijdens een storm buiten staat, is alleen gedekt als er iets van buiten de tuin tegenaan is gewaaid. De schade aan deze spullen kun je dan claimen op de inboedelverzekering. Ook wanneer dakpannen van het huis waaien en water naar binnenloopt, is schade aan je spullen gedekt op deze verzekering. Het (extra) eigen risico voor stormschades geldt niet bij de inboedelverzekering. Bij een auto die beschadigd is door storm, zoals afgebroken takken, geldt de dekking van de autoverzekering. Bij een WA-autoverzekering is stormschade niet gedekt, maar bij een beperkt casco of allrisk autoverzekering wel. Vaak betaal je nog wel een eigen risico van 100 tot 150 euro.

Schade melden

Zorg er bij waterschade, stormschade of bliksemschade altijd voor dat je de verzekeraar zo snel mogelijk inlicht. Deze stuurt eventueel een expert langs om de schade op te nemen. Het is dan ook belangrijk de schade zelf nog niet te herstellen, zodat de expert de schade goed kan opnemen. Natuurlijk is het wel van belang om verdere schade zoveel mogelijk te beperken. Maak in ieder geval, waar mogelijk, foto’s van de oorzaak en welke spullen of muren zijn beschadigd. Weet je niet precies of de schade is gedekt op je verzekering? Neem dan contact op met je verzekeraar.


Lees ook:

Gepubliceerd op 31 mei 2016 om 11:11 uur.