Zorgen over toenemen diefstal van auto-onderdelen
Jaarlijks veroorzaken dieven zo’n 400 miljoen euro aan schade door het stelen van auto-onderdelen. Brancheorganisatie BOVAG, stichting Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit en verzekeraar Bovemij luiden de noodklok tegenover het Algemeen Dagblad. Het aantal diefstallen van auto-onderdelen neemt namelijk voortdurend toe. Het gaat daarbij om wielen, navigatiesystemen, airbags, maar ook complete stuurwielen. Niet alleen dealers zijn de klos, ook particulieren worden steeds vaker getroffen. Volgens BOVAG gaat het voornamelijk om rondtrekkende bendes die de gestolen onderdelen in Oost-Europa verkopen.
“Het gaat in golven en op dit moment is het weer helemaal raak. Elke dag is er wel iemand aan de beurt”, zegt directeur Wouter Verkerk van Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit in het AD. Hij beschrijft dat auto’s soms in ‘een soort van militaire operatie’ worden gestript. “Als autobedrijven maatregelen treffen tegen diefstal, verleggen de daders hun terrein naar Vinex-wijken.”
Geen duidelijke voorkeur
Verschillende autobedrijven nemen al flinke maatregelen tegen dit soort criminaliteit. Maar ging het bij dealers eerst om tien tot twintig auto’s, gaat het nu om soms wel tachtig auto’s in één nacht. De schade loopt dan al gauw op tot honderdduizenden euro’s bij een enkel autobedrijf. Naast dealers verplaatsen de dieven hun werkveld naar Vinex- en andere woonwijken. Volgens een speciale projectgroep van de verzekeraars slaan de dieven in het hele land toe. “De ene keer is het een Mercedes of een BMW, de volgende keer een Renault of een Kia. De merken lopen echt kriskras door elkaar. En de ene keer zijn het airbags, de andere keer velgen, het interieur of het bedieningspaneel.”
Diefstal en autoverzekering
Met een WA-autoverzekering wordt de schade aan jouw eigen auto of bijbehorende accessoires als een navigatiesysteem niet vergoed, zelfs niet als er sprake is van diefstal of ruitbreuk. Bij een beperkt casco of all risk autoverzekering krijg je wel een vergoeding voor diefstal. Deze autoverzekeringen vergoeden namelijk de schade aan de auto die de dief heeft veroorzaakt. Welke spullen verzekerd zijn, hangt af van de vraag of de spullen door de fabriek al in de auto ingebouwd waren of niet.
Hieronder vallen auto-onderdelen die de fabriek standaard meelevert met de auto. Krassen en een ingetikt raam vallen dus onder de dekking, maar een navigatiesysteem of andere spullen die je zelf in de auto legt vaak niet. Controleer de polisvoorwaarden van de autoverzekering daarom goed, want soms geldt een maximumbedrag tot welke deze spullen toch zijn meeverzekerd. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld standaard 500 euro aan accessoires, anderen tot wel 2.500 euro.
Wanneer je de diefstal uit de auto ontdekt, is het slim direct aangifte te doen bij de politie. Daarnaast is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je verzekeraar. In eerste instantie natuurlijk je autoverzekering, zeker als er sprake is van schade aan je auto. Eventueel kunnen andere spullen in de auto worden geclaimd op de inboedelverzekering of reisverzekering. Bij de inboedelverzekering is het wel van belang dat je een buitenhuisdekking hebt afgesloten.
Lees ook:Gepubliceerd op 13 januari 2016 om 10:51 uur in de categorie autoverzekering.