50 procent meer verzekeringsfraude in België in 2014
In België is het aantal fraudegevallen met verzekeringen in 2014 met de helft toegenomen. Vorig jaar heeft de politie 235 proces-verbalen uitgeschreven. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische verzekeringskoepel Assuralia. Er wordt door onze zuiderburen voornamelijk gefraudeerd met verloren of gestolen bagage. Daarnaast sjoemelen veel Belgen met de autoverzekering. Regelmatig zetten bestuurders zelfs ongevallen in scène om eerdere schade te verdoezelen. Ook wordt er veel fraude gepleegd met herstellingen aan de woning. Sommige klanten laten namelijk duurdere offertes opmaken voor bijvoorbeeld waterschade.
Belgische verzekeraars zetten steeds meer middelen in om de toenemende fraude te achterhalen. De kans dat een fraudepleger op een gegeven moment tegen de lamp loopt wordt dan ook groter. “Om te voorkomen dat eerlijke klanten in de toekomst hun premie omhoog zien gaan door zulke oplichters. Want zij betalen uiteindelijk het gelag”, aldus Assuralia. Wie betrapt wordt op fraude komt er niet goedkoop van af. Oplichters riskeren een vermelding op hun strafblad, maar kunnen tevens door verzekeraars strafrechtelijk worden vervolgd. Fraudeplegers riskeren dan een gevangenisstraf. Ook in België komen fraudeurs op een zwarte lijst, het Datassur-bestand. In Nederland houdt Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) voor alle verzekeraars bij wie er op de zwarte lijst staan.
- Lees ook: Wat is de zwarte lijst?
In Nederland gaan verzekeraars ook de strijd aan tegen verzekeringsfraude. Dat heeft er afgelopen jaar toe geleid dat ongeveer 10% meer fraudegevallen werden opgespoord. Door het opsporen van verzekeringsfraude hebben verzekeraars maar liefst 99 miljoen euro bespaard. Fraude met verzekeringen kost verzekeraars dan ook enorm veel geld. Geld dat uiteindelijk ook teruggevorderd wordt via de klant, wat weer kan resulteren in een hogere premie. Toch zouden verzekeraars er volgens fraudebestrijdingsbureau Friss Fraud, Risk, & Compliance er niet altijd genoeg bij stil staan. Het bureau benadrukte dat het erg eenvoudig is om afbeeldingen van schade, die bij een claim worden gevoegd, te vervalsen. In dat geval kan een complete claim of schade in scène worden gezet.
Gepubliceerd op 20 augustus 2015 om 12:18 uur.