AFM waarschuwt consumenten voor misleidende werkwijze uitvaartverzekeringen
Het begon met een aantal vragen over je uitvaartwensen om de gegevens compleet te hebben. Prima service van Thanatos uitvaartdiensten, maar uiteindelijk bleven gedupeerde zitten met een rekening van 187,50 euro per uitvaartakte. Het bedrijf Thanatos, onderdeel van Vollebregt Verzekeringen, lag gisteravond bij TROS Radar dan ook flink onder vuur. Ook de AFM waarschuwde in de uitzending van 15 september dat een aantal partijen consumenten op misleidende wijze benaderd om uitvaartverzekeringen over te sluiten of de dekking te verhogen.
Uitvaartakte geen bijzondere status
Thanatos belde klanten van Vollebregt met de vraag of zij een aantal vragen wilden beantwoorden over uitvaartwensen. Maar dat er aan de hand daarvan een uitvaartakte opgesteld werd van 187,50 euro, werd door Thanatos niet verteld. De Koninklijke Notariële Beroepsvereniging (KNB) meldt dat deze akte geen enkel bijzondere status heeft. ‘Het klinkt plechtig maar je kunt je uitvaartwensen net zo goed op de achterkant van een bierviltje schrijven’, aldus een woordvoerder van de KNB.
Veel klachten over werkwijze
Inmiddels regent het niet alleen klachten op het forum van TROS Radar, maar ook bij de verschillende uitvaartverzekeraars komen veel klachten binnen. Uitvaartverzekeraar Axent heeft al minimaal 70 klachten ontvangen. Reden voor de AFM om consumenten te waarschuwen voor deze misleidende werkwijzen. Naast de werkwijze van Thanatos, worden consumenten volgens AFM benaderd door andere partijen om uitvaartverzekeringen over te sluiten of de dekking te verhogen. Leden van coöperatie DELA werden bijvoorbeeld ook door verschillende bedrijven gebeld.
Bijzonder aandacht uitvaartverzekeringen
Volgens de AFM is het voor consumenten vaak onduidelijk door welke partij zij benaderd worden. Tevens blijkt dat adviseurs en bemiddelaars niet altijd transparant zijn over hun dienstverlening. Vaak worden consumenten niet geïnformeerd over advieskosten die betaald moeten worden. De financieel toezichthouder zegt al enige tijd aandacht te hebben voor deze problematiek. Partijen die een dergelijke werkwijze hanteren moeten dan ook ter verantwoording worden geroepen.
TROS Radar heeft voor mensen die met Thanatos te maken hebben gehad een voorbeeldbrief opgesteld. Deze kunnen gedupeerden invullen om de overeenkomst te vernietigen. Ook heeft de AFM een aantal vragen opgesteld die relevant zijn om te stellen als een consument wordt benaderd over het (over) sluiten van zijn uitvaartverzekering.
Gepubliceerd op 16 september 2014 om 15:08 uur in de categorie uitvaartverzekering.