Ophef over wel of niet verplichten overstromingsverzekering
Consumenten en bedrijven moeten moet zelf kunnen bepalen of zij bij het afsluiten van een brandverzekering ook een overstromingsverzekering willen. De keuzevrijheid van verzekerden en verzekeraars moet dan ook niet worden beperkt, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De mededingingswaakhond reageerde daarmee op het voorstel van het Verbond van Verzekeraars dat in 2014 een verplichte dekking wil invoeren.
Een collectieve verzekering zou volgens het verbond de kosten voor een overstromingsverzekering verlagen. Het Verbond van Verzekeraars wil daarom in 2014 een verplichte dekking invoeren. Volgens de ACM zouden consumenten en bedrijven daardoor ongevraagd 155 tot 310 miljoen euro per jaar extra kwijt zijn. De helft van de Nederlanders woont volgens ACM in gebieden waar de kans op een overstroming nihil is, terwijl een deel dat wel kan overstromen buiten de dekking valt.
“Het geeft geen pas om consumenten gedwongen te laten betalen voor een overstromingsverzekering, terwijl hun huis in een gebied staat waar geen overstromingsrisico bestaat”, zegt ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn. Toch ziet het Verbond van Verzekeraars het als een gemiste kans, omdat een dergelijke verzekering ‘geen overbodige luxe’ zou zijn. Recente overstromingen in Duitsland en enkele Oost-Europese landen zouden dit onderstrepen. In Frankrijk en Belgie bestaat al een verplichte verzekering tegen natuurrampen. In Duitsland is dat nog niet verplicht.
“Veel Duitsers die afgelopen week zijn getroffen door het hoge water, draaien zelf voor de schade op. Zij hebben de verzekering niet afgesloten vanwege de hoge kosten. Juist om die reden maakt het Verbond zich al ruim tien jaar sterk voor een betaalbare basisdekking in Nederland”, aldus het verbond. Een verplichte collectieve dekking kan volgens de belangenvereniging voorkomen dat burgers en bedrijven na een waterramp financieel in de problemen raken.
Gepubliceerd op 12 juni 2013 om 11:09 uur.