Nederlanders hebben weinig vertrouwen in het huidige zorgstelsel
Dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van dagblad Trouw. Een kleine 1000 mensen werd door het onderzoeksbureau een aantal vragen over het Nederlands zorgstelsel voorgelegd. Zo’n 57% vindt dat de overheid het stokje moet overnemen van de verzekeraars en hebben dus weinig vertrouwen in het huidige stelsel.
Eigen risico
Naast het lage vertrouwen in het zorgstelsel dat in 2006 werd ingevoerd is het opvallend te noemen dat Nederlanders veel minder kritisch zijn over het eigen risico. Slechts 1 op de 3 wil het eigen risico zoals deze nu is afschaffen. Binnen de politiek is juist een omgekeerde trend zichtbaar. Met de verkiezingen op komst kiezen zijn er voornamelijk partijen die af willen van het eigen risico en weinig partijen die strijden voor een aanpassing van het zorgstelsel.
Zorgfonds overheid
Met de naderende verkiezingen in het achterhoofd deed Ipsos ook onderzoek naar hoe de mening van de respondenten overeenkomt met de partij van hun voorkeur. Daaruit bleek dat veel rechtse kiezers waardering hebben voor de linkse standpunten met betrekking tot het onderwerp zorg. Zo vind het plan van de SP voor een nationaal zorgfonds ook steun ij de VVD-aanhang (48%) en CDA-kiezer (59%). Ook onder PVV-aanhangers bestaat er een grote vraag naar een overheidszorgfonds, maar liefst 75% zou hier oren naar hebben. De partij zelf denkt hier echter anders over. SGP-stemmers zijn de enige die een groot vertrouwen hebben in de rol van de verzekeraars.
Gepubliceerd op 7 februari 2017 om 11:00 uur in de categorie zorgverzekering.