Nederlandse verzekeraars kunnen geen verzekeringen aanbieden tegen piraterij.
Het zeerecht schrijft voor dat schepen niet zonder verzekering mogen varen. Ook moeten de goederen in de schepen verzekerd zijn, zo staat het in internationale handelscontracten. Bovendien moeten reders - uit goed werkgeverschap - hun bemanning vrijkopen bij een gijzeling. Dat risico willen de reders graag verzekeren.
Dat is niet vreemd, in sommige gebieden is het risico erg groot. Het meest beruchte stuk is de zee bij Somalië, waar transporten met regelmaat aangevallen worden. Reders die deze gevaarlijke stukken regelmatig doorkruisen zijn heel alert op een goede verzekering.
Een voorbeeld is de Kidnap & Ransom verzekering die op de Londense verzekeringsmarkt afgesloten kan worden. Alleen stellen Britse verzekeraars als eis dat er beveiliging meevaart met de schepen: ofwel militair, of wel particulier.
Nederlandse verzekeraars zouden een dergelijke verzekering ook wel willen aanbieden, met die voorwaarde. Dat kan echter niet: de Nederlandse regels staan geen gewapende particuliere beveiligers op schepen toe. Militair wel, maar dat kan natuurlijk niet altijd. Daardoor kunnen Nederlandse verzekeraars reders niet goed verzekeren.
Het gevolg is dat reders 'uitvlaggen': ze gaan varen onder een andere vlag dan die van Nederland. Dat is niet goed voor de concurrentiepositie van Nederland als scheepvaartland. En ook niet voor de positie van onze verzekeraars, die dus wel willen maar niet mogen.
Gepubliceerd op 15 februari 2013 om 10:20 uur.