Verzekeraars gaan informatie delen in de strijd tegen fraude.
Verzekeraars gaan informatie over verzekerden met elkaar delen om zo de fraude in de zorg te bestrijden. Jaarlijks blijven honderden miljoenen euro’s aan fraude in de zorg onopgemerkt. Door het bijhouden van een register moeten fraudeurs eerder tegen de lamp lopen. De zorgverzekeraars gaan hiervoor samenwerken met het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars. Het CBV zet fraude door naar het Openbaar Ministerie en de politie.
Nederlanders die weleens hebben gefraudeerd met diefstal- of autoverzekering worden extra goed in de gaten gehouden door de zorgverzekeraar. Er wordt in de zorg voornamelijk gefraudeerd met persoonsgebonden budget, het ten onrecht indienen van declaraties en vervalste recepten. Met deze nieuwe werkwijze kan fraude mogelijk worden bewezen door declaraties te bekijken die bij andere verzekeraars zijn ingediend.
Het nieuws over deze werkwijze volgt op het nieuws van maandag. Toen liet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weten zorgverzekeraars te gaan beboeten als zij ziekenhuisnota's niet goed genoeg controleren. De zorgautoriteit ontdekte dat rekeningen te laat en niet altijd zorgvuldig genoeg worden nagekeken. Niet alleen particulieren plegen fraude in de zorg, ook zorginstellingen en medisch specialisten lichten zorgverzekeraars op. Bijvoorbeeld door het declareren van niet uitgevoerde behandelingen.
Gepubliceerd op 7 februari 2013 om 17:08 uur.