Aanrijdingen worden vaak gebruikt om verzekeringsgeld op te strijken.
Express een aanrijding veroorzaken, vaak met een auto waar al schade op aanwezig is, om op die manier geld van de verzekering op te kunnen strijken. Deze vorm van criminaliteit komt steeds vaker voor en daar is moeilijk een vinger achter te krijgen stelt Wouter Verkerk van het Verzekeringsbureau Bestrijding Voertuigcriminaliteit (VbV). Jaarlijks zou het gaan om maar liefst duizenden aanrijdingen. “En dan nog zien we maar het topje van de ijsberg.” aldus Verkerk.
Goed georganiseerde bendes
In Engeland zijn dit soort nepcrashes al langer bekend een bekend fenomeen. Er zijn daar zelfs goed georganiseerd bendes actief met deze vorm van criminaliteit. Er zijn signalen dat deze trend nu ook over zou waaien naar ons land. “Wij constateren naast individuele fraudegevallen dat ook bij ons goed georganiseerde bendes actief worden die het vooral gemunt hebben op ouderen, vrouwen en jonge onervaren bestuurders.” Aldus Verkerk.
Door bijvoorbeeld onverwachts op de rem te trappen veroorzaken de fraudeurs een aanrijding. Als gevolg van dit ongeval ontvangt de verzekeraar van de ‘veroorzaker’ een, al dan niet opgeschroefde, claim voor materiële en/of letselschade. Er zijn ook genoeg gevallen bekend van bendes die tijdens een dergelijke nepcrash zeer intimiderend te werk gaan en de andere partij dwingen om de schade direct aan hen te betalen. Verzekeringsmaatschappijen raden af om dit te doen.
Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars stelt dat er in 2015 zo’n 90 miljoen euro aan fraude is opgespoord. Buis verwacht dat de daadwerkelijke schade misschien wel vier tot vijf keer meer bedraagt. “Uitgaande van de voorlopige cijfers van 2016, zal het aantal fraudegevallen met motorvoertuigen met tientallen procenten stijgen.” verwacht Buis.
Gepubliceerd op 27 maart 2017 om 9:00 uur in de categorie autoverzekering.