Wederzijds wantrouwen huisartsen en zorgverzekeraars

Het wederzijds wantrouwen tussen huisartsen en zorgverzekeraars gaat ten koste van de patiënt. Zorgverzekeraars Nederland wil daarom om de tafel met de zorgverleners om onderhandelingsmogelijkheden te bespreken. Steeds vaker krijgt de dokter het gevoel dat niet hij, maar de zorgverzekeraar het voor het zeggen heeft in de spreekkamer.
Tussen huisartsen en zorgverzekeraars bestaat wederzijds wantrouwen

Tussen huisartsen en zorgverzekeraars bestaat wederzijds wantrouwen

Volgens voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, André Rouvoet, is er wederzijds wantrouwen tussen zorgverleners, zoals huisartsen en apotheken en de zorgverzekeraars. In de uitzending van Radar van maandagavond 18 mei werd de spanning tussen huisartsen en zorgverzekeraars aan de kaak gesteld. Zorgverleners geven aan goed opgeleid te zijn om de juiste zorg te verlenen en zorgverzekeraars hen moeten vertrouwen in hun professionaliteit. Anderzijds, hebben zorgverzekeraars de zelfstandige taak in het zorgstelsel om te zorgen dat het premiegeld goed besteed wordt, kosten beheerst worden en dat de kwaliteit bevordert wordt.

Verschillende rollen

Deze twee verschillende rollen komen uiteindelijk samen in spreekkamer. Dit zorgt voor discussie tussen de huisarts en de zorgverzekeraar. De huisarts vraagt zich namelijk af waar zorgverzekeraar zich mee bemoeit. Terwijl de zorgverzekeraar twee taken heeft, enerzijds een wettelijke taak en anderzijds een maatschappelijke taak. Rouvoet geeft tijdens de uitzending aan dat de Tweede Kamer er regelmatig op aandringt dat er meer controle wordt uitgevoerd door de zorgverzekeraars, iets wat huisartsen en apotheken wel degelijk voelen. De rol van de zorgverlener en de zorgverzekeraar zouden hierin zorgen voor wederzijds wantrouwen.

Radar uitzending 18-05-2015: De macht van de zorgverzekeraar
Radar uitzending 18-05-2015: De macht van de zorgverzekeraar

Wegnemen wederzijds wantrouwen

Het begint volgens Rouvoet dan ook met het wegnemen van wederzijds wantrouwen. Steeds vaker krijgt de dokter het gevoel dat niet hij, maar de zorgverzekeraar het voor het zeggen heeft in de spreekkamer. De zorgverzekeraar komt te veel in de spreekkamer zitten volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Daarbij kijkt de verzekeraar mee over de schouder van huisarts of er niet te snel wordt doorverwezen en of de goede medicijnen worden voorgeschreven. Natuurlijk wil huisarts verantwoordelijk zijn voor goede en goedkope medische zorg.

Huisartsen geven aan dat de toegenomen regeldruk meer onnodige administratie met zich meebrengt. Huisartsen, apothekers en andere zorgverleners zijn het roerend met elkaar eens dat de patiënt leidt onder de slechte relatie die zij hebben met de zorgverzekeraars. Toch worden ook veel zaken niet door de zorgverzekeraars bepaald. En vertrouwen huisartsen niet dat zorgverzekeraars met hun formulieren het belang van alle verzekerden voor ogen hebben. “Het begint bij het wederzijds wegnemen van het wantrouwen”, aldus Rouvoet in de uitzending van Radar.

Onderhandelingsmogelijkheden

Zorgverleners en zorgverzekeraars vinden dat er gauw een oplossing moet komen. Zorgverzekeraars Nederland heeft inmiddels aangegeven op korte termijn om de tafel te willen gaan zitten met toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM), zorgverleners en zorgverzekeraars. Er moet tijdens dit gesprek worden bekeken wat mogelijk is binnen de wet om de onderhandelingsmogelijkheden te bespreken.

Gepubliceerd op 19 mei 2015 om 10:04 uur in de categorie zorgverzekering.