Werelddekking wordt niet afgeschaft in basiszorgverzekering
Een hele tijd leek het erop dat de wereldwijde dekking voor medische kosten buiten Europa zou verdwijnen uit de basiszorgverzekering na 1 januari 2017. De afschaffing zou een besparing van zo’n € 60 miljoen opleveren. Onder druk van de verzekeraars ziet minister Schippers (Volksgezondheid) toch vanaf. De afschaffing zou te complex en daarom onuitvoerbaar zijn.
Gevolgen afschaffing werelddekking
De basiszorgverzekering vergoed momenteel de kosten voor een medische behandeling in het buitenland tot aan het maximaal in Nederland geldende tarief. Alles wat daarboven aan kosten gemaakt wordt komt voor rekening van de reisverzekering. Wanneer de werelddekking zou verdwijnen zouden ineens alle medische kosten gemaakt buiten de EU voor de reisverzekering zijn. Hierdoor stijgt de schadelast van reisverzekeraars met een hogere premie tot gevolg.
Een zorgverzekeraar is bovendien verplicht om iedereen als klant te accepteren voor de basiszorgverzekering, maar een reisverzekeraar is dit niet. Het zou dus kunnen gebeuren dat wanneer iemand buiten Europa wil reizen geen reisverzekeraar vindt die zijn ziektekosten wil dekken in het buitenland.
Zorgverzekeraars tegen afschaffing
Eerder dit jaar bleek al dat de afschaffing van de werelddekking ver weg was. Zorgverzekeraars en brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) pleiten voor het behouden van de werelddekking. De besparing die minister Schippers met het wetsvoorstel voor ogen had zou ‘zeer beperkt en erg onzeker’ zijn. Bovendien zorgden de talloze uitzonderingen op de nieuwe regels ervoor dat het handhaven behoorlijk ingewikkeld zou worden.
Gepubliceerd op 3 oktober 2016 om 10:00 uur in de categorie zorgverzekering.