Vergelijkingssites geven consumenten tegenstrijdige adviezen over zorgverzekering
Consumenten kiezen er steeds vaker voor om vergelijkingssites te gebruiken om informatie in te winnen over de prijsstelling van verzekeringen. Bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar raadpleegt 66% van de overstappers een vergelijkingssite. Een kwart van de Nederlanders overweegt om per 1 januari 2014 van zorgverzekeraar te wisselen.
Volgens het artikel in de Volkskrant kloppen de zoekresultaten van deze vergelijkers niet volledig. Independer laat volgens de krant zorgverzekeraars waarmee geen overeenkomst is gesloten achterwege. Bij de Consumentenbond zijn er fouten gevonden in de vergelijkingen. In de vergelijking worden er zorgverzekeringen geselecteerd die niet aansluiten bij de zoekcriteria. Vooral Independer kreeg het in de Volkskrant zwaar te verduren.
Independer werkt met een top drie waarin de vergelijkingssite zelf al een selectie maakt op basis van de “beste” keuze. In deze top drie komen uitsluitend verzekeraars voor waarmee afspraken zijn gemaakt. In de volgende stap in de vergelijking wordt alsnog het volledige overzicht getoond. De vergelijkingssite geeft aan dit te doen op verzoek van de consument. De voorkeur wordt namelijk gegeven aan het afwikkelen van de volledige aanvraag via de website van de vergelijker.
Zijn vergelijkingssites onafhankelijk?
Vergelijkingssites zijn van grote toegevoegde waarde. In één oogopslag kunt u zien welke verzekeraar op basis van uw kenmerken en uw wensen het beste bij u past. Deze websites kunnen het zich niet permitteren om niet onafhankelijk te zijn. Het kan echter geen kwaad om meerdere vergelijkers te raadplegen voordat u een beslissing neemt. Op basis van de verschillen kunt u de juistheid van de zoekresultaten controleren.
Gepubliceerd op 19 november 2013 om 8:41 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 9:53 uur.