Een opstalverzekering verzekert alles wat niet te verhuizen is (onroerende goederen) en een inboedelverzekering alles wat wél te verhuizen is (roerende goederen). Toch zijn hier vaak misverstanden over. Wat is nou het verschil?
Steeds vaker wordt de term woonverzekering gebruikt in plaats van de aloude inboedelverzekering en opstalverzekering. Dat komt doordat verzekeraars de inboedel- en opstaldekking vaak in één pakket onderbrengen: de woonverzekering.
Opstal en inboedel twee verschillende begrippen
De opstal, dat is het huis zelf, de stenen. Daarbij horen ook een schuur, een garage, schutting of andere omheining. In je huis hoort alles wat er 'aard- en nagelvast' mee verbonden is bij de opstal. Soms is zelfs de tuinaanleg bij de dekking inbegrepen. Een opstalverzekering hoef je alleen maar te hebben als je de eigenaar van jouw huis bent. Huur je de woning, dan is het niet nodig om de opstal te verzekeren.
De inboedel, dat is alles wat in je huis aanwezig is. Het gaat daarbij om spullen die verplaatst kunnen worden. Een losse koelkast valt bijvoorbeeld onder de inboedel, terwijl een koelkast in een inbouwkeuken onder de opstal valt. De zaken die je kunt verhuizen naar een andere woning, dat noemen we de inboedel. Meubilair, kleding, apparatuur, fietsen, boeken, cd's en dvd's, en ga zo maar door.
Vraag beantwoord in juli 2013. Laatst gewijzigd op 17 september 2014.