Een WOK-status wordt meestal afgegeven als je een voertuig vanuit het buitenland invoert of wanneer je dusdanig ernstige schade hebt gereden. Ook een ernstig beschadigd voertuig mag gewoon ingevoerd worden, zolang deze maar ‘rollend’ de grens over komt.
Waar wordt opgelet bij de beoordeling voor een WOK-status?
- Hoe zien de dragende carrossieredelen eruit, zijn deze ernstig vervormd?
- Hoe zit het met de langsbalken van het chassis, zijn deze ernstig vervormd?
- Zijn er één of meerdere deurstijlen ernstig vervormd?
- Zijn er deur- of raamstijlen doorgeknipt of is het dak verwijderd?
- Zijn er (ernstige) vervormingen van ten minste één wielophanging i.c.m. (ernstige) brand- of waterbeschadiging of beschadiging van het frame?
Mag ik rijden met een WOK-status?
Wanneer je voertuig een WOK-status heeft, mag je er niet meer mee op de openbare weg rijden. De enige uitzondering die hierop gemaakt wordt is op de dag van keuring. Je mag op deze dag met het voertuig vanaf huis (of de plek waar je het voertuig achter hebt moeten laten) naar het keuringsstation rijden. De verzekeringsplicht, motorrijtuigenbelasting en (eventuele) APK-plicht lopen tijdens de WOK-melding gewoon door. Dit geldt natuurlijk niet bij het invoeren van een auto. Deze staat tenslotte nog niet op kenteken.
Let op! Een auto tot 3.500 kg kan niet bij ieder keuringsstation gekeurd worden.
Wat moet ik doen bij een WOK-melding?
Wanneer je voertuig een WOK-status heeft gekregen moet je eerst nagaan of deze niet gerepareerd moet worden. Zo ja, laat dan eerst een reparatie uitvoeren. Indien je vermoedt dat de auto in orde is doorloop je de volgende stappen:
- Online een afspraak maken op de website van het RDW.
- Voertuigen tot 3.500 kg kiezen voor ‘schadekeuring’
- Voertuigen zwaarder dan 3.500 kg kiezen voor ‘keuring na ongeldig kentekenbewijs’.
- De bodembeplating van het voertuig moet verwijderd worden, omdat dit de keuring belemmerd.
De auto wordt gekeurd op permanente eisen. Dat zijn de APK-eisen aangevuld met extra’s. Je auto wordt echter niet direct goedgekeurd voor de APK. Wil je dat wel, dan zijn hier extra kosten aan verbonden en moet je dit vooraf aangeven.
Begrip over de autoverzekering omschreven in september 2017. Laatst gewijzigd op 7 september 2017.