Na een auto-ongeluk of een botsing is het van belang dat je alles goed bijhoudt. Dit in verband met de schadeclaim die je kunt vorderen bij de tegenpartij. Als je schade hebt, is het belangrijk dat zo snel mogelijk te melden bij je tussenpersoon of verzekeraar. Maar daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden:
Veiligheid
- In alle gevallen gaat veiligheid boven alles. Zorg er daarom voor dat je jezelf en andere betrokkenen in veiligheid brengt en eventuele gewonden helpt. Bel eventueel een ambulance of politie via 112. Dit is niet nodig bij lichte blikschade.
- Belangrijk is daarnaast dat je het ongeval niet verlaat zonder je gegevens achter te laten. Het is namelijk strafbaar om de plaats van het ongeval te verlaten zonder je gegevens uit te wisselen.
- Waarschuw ander verkeer middels de gevarendriehoek en zorg dat de voertuigen veilig staan. Laat de voertuigen staan wanneer het verkeer niet wordt geblokkeerd. Maak in ieder geval zoveel mogelijk foto’s van de situatie en de schade voor je de auto(‘s) verplaatst.
Schadeformulier
- Vul samen met de tegenpartij een schadeformulier in. Het formulier bestaat uit twee delen. Iedere betrokkene heeft een eigen deel. Onderteken allebei de voor- en achterzijde van dit formulier. Heb je geen schadeformulier in de auto liggen? Je kunt hier een Europees Schadeformulier downloaden en printen.
- Het kan voorkomen dat je vindt dat het formulier niet juist is ingevuld, of als de situatieschets in jouw ogen niet goed verteld wat er echt is gebeurd. In die gevallen kun je het schadeformulier beter niet ondertekenen. Door het ondertekenen van het formulier ligt het wettelijk gezien vast dat de situatie op het formulier het enige juiste is. In zulke gevallen zal je met heel wat aanvullend bewijs moeten komen om aan te tonen dat het formulier niet correct is ingevuld.
- De achterkant van het schadeformulier kun je thuis invullen. Hier komen namelijk jouw persoonlijke gegevens te staan. In de meeste gevallen stuurt je het formulier daarna naar jouw verzekeraar. In het geval dat je zelf de tegenpartij aansprakelijk moet stellen, bijvoorbeeld omdat je alleen WA verzekerd bent, dan hoef je het schadeformulier niet naar de eigen verzekeraar op te sturen. Het is vaak wel handig om even contact op te nemen met je eigen verzekeraar. Vaak kan de verzekeraar je helpen om de schade te verhalen.
- Heb je geen schadeformulier bij de hand? Meld dan de schade online via Mobielschademelden.nl. Deze website is een initiatief van de gemeenschappelijke verzekeraars om het melden van een schade voor de klant makkelijker te maken. Wanneer je een schademelding via Mobielschademelden.nl hebt gedaan, hoef je geen Europees schade aangifte formulier meer in te vullen.
Bewijs verzamelen
- Verzamel het bewijs van mogelijke getuigen, zoals naam, adres telefoonnummer en eventueel het kenteken.
- Maak foto’s van slipsporen, glas of andere belangrijke aanwijzingen. Neem met een camera of mobiele telefoon meerdere foto’s van de situatie uit verschillende hoeken.
- Indien er politie na het auto-ongeluk aanwezig is vraag dan om het proces-verbaal nummer of de registratie-set. Attendeer de politie op sporen (remsporen, glasscherven etc.), en laat de eventuele remsporen opmeten.
Lees ook: Wat doe ik als ik niet weet wie mijn auto heeft aangereden?
Aanrijding op de snelweg
- Zorg ervoor dat jij en de andere betrokkenen veilig staan: ga achter de vangrail staan of aan de zijkant van de weg.
- Bij een aanrijding op de snelweg met blikschade kun je het beste samen naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats of tankstation rijden. Vervolgens kun je daar met de tegenpartij het schadeformulier invullen.
Wanneer de politie bellen?
Bel de politie alleen in de volgende gevallen:
- Er is iemand gewond
- Een van de betrokken voertuigen heeft flinke schade
- Één van de partijen is doorgereden
- Er is een buitenlands voertuig bij betrokken
- Bij een essentieel meningsverschil met de tegenpartij
- Bij het vermoeden van een misdrijf, zoals drankgebruik, rijden zonder rijbewijs/autoverzekering of iets dergelijks
Voorkom problemen
- Blijf rustig en beleefd naar elkaar, ga daarom niet met de ander in discussie over de schuldvraag.
- Ga niet in op voorstellen om de schade direct te regelen.
- Erken geen aansprakelijkheid en doe geen uitspraken over de toedracht van de aanrijding. Laat dat aan de verzekeraars over.
- Rijdt de auto niet meer? Bel dan de hulpdienst van je autoverzekering om het voertuig te laten wegslepen. Kijk op je groene kaart voor gegevens van de alarmdienst.
Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in maart 2015. Laatst gewijzigd op 21 juni 2016.