Echtscheiding: wie krijgt de opgebouwde schadevrije jaren?

Na een scheiding is het van belang ook de autoverzekering opnieuw te bekijken. De autoverzekering blijft namelijk gekoppeld aan de auto. Maar hoe zit het met de opgebouwde schadevrije jaren en wanneer mag je deze overnemen?

Schadevrije jaren zorgen voor een flinke korting op de premie van de autoverzekering. Jij en je partner hebben wellicht regelmatig in dezelfde auto gereden en zo in feite samen schadevrije jaren opgebouwd. Het is na een echtscheiding van belang te kijken wat jullie hiermee doen. De opgebouwde schadevrije jaren zijn namelijk persoonsgebonden. Dat wil zeggen dat degene die de auto na de scheiding overneemt, ook de autoverzekering meeneemt. De partner moet in dat geval weer bij nul schadevrije jaren beginnen en een flink hogere premie betalen voor de verzekering. Er zijn echter verschillende mogelijkheden.

Afstandsverklaring
In bijzondere situaties, zoals bij overlijden of een echtscheiding, is het mogelijk schadevrije jaren over te dragen naar iemand anders. Met een afstandsverklaring kun je schriftelijk de opgebouwde jaren overdragen naar bijvoorbeeld je partner of kind. Toch kun je niet zomaar schadevrije jaren aan iemand overdragen. Vaak mogen alleen de opgebouwde jaren worden meegenomen door de regelmatige bestuurder of partner. In enkele gevallen accepteren verzekeraars ook het overdragen van ouder op kind, maar dat geldt lang niet voor alle verzekeraars. Neem voor de precieze mogelijkheden even contact op met de verzekeraar.

Delen schadevrije jaren
In een afstandsverklaring staan de gegevens en naam van de persoon aan wie je de schadevrije jaren geeft. Wanneer je schadevrije jaren weggeeft, worden deze in mindering gebracht op je eigen verzekering. Sommige verzekeraars bieden ook de mogelijkheid om bij een echtscheiding het aantal schadevrije jaren te verdelen onder beide partners. De partner die de polis houdt krijgt een nieuwe polis waarbij minder no-claim korting is verwerkt omdat er sprake is van minder schadevrije jaren. De partner die de verzekering niet op naam krijgt, ontvangt een verklaring van de verzekeraar waaruit blijkt hoeveel schadevrije jaren hij of zij heeft. Het voordeel is dat de partner bij het kopen van nieuwe auto en afsluiten van nieuwe autoverzekering, niet met nul schadevrije jaren hoeft te beginnen.

Het maakt bij een scheiding niet uit op wiens naam de verzekering staat. Beide partners kunnen de auto en de autoverzekering overnemen. Houd jij de auto na de scheiding? Zorg er dan voor dat de auto op jouw naam staat geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Wanneer de auto op jouw naam is geregistreerd, dan is de auto ook officieel van jou. Dit is belangrijk voor de verzekering, maar ook voor eventuele boetes, verkeersovertredingen en aansprakelijkheid bij een ongeval. Vervolgens moet je als eigenaar van de auto ook zelf een autoverzekering afsluiten.

Nieuwe autoverzekering
Of je de opgebouwde schadevrije jaren onderling kunt verdelen, verschilt per verzekeraar. De regels met betrekking tot het overnemen van schadevrije jaren verschillen namelijk. In principe is het zo dat degene die de auto na de scheiding krijgt, de opgebouwde schadevrije jaren overneemt. Neem even contact op met de verzekeraar welke regels men hanteert tot het overnemen van schadevrije jaren.

De scheiding brengt waarschijnlijk veel wijzigingen met zich mee, zoals een ander adres of andere auto. Een autoverzekering vergelijken is in deze gevallen dan ook verstandig. Wellicht dat je namelijk bij een andere verzekeraar een voordeligere verzekering kunt afsluiten. Afhankelijk van jouw situatie en voorwaarden van de verzekeraar, kun je direct van autoverzekering overstappen.

Lees ook:

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schadevrije jaren beantwoord in februari 2016. Laatst gewijzigd op 6 april 2017.