Mijn geparkeerde auto aangereden, wat nu?

Schade aan je geparkeerde auto is natuurlijk nooit leuk. De schade kan je direct opvallen, maar soms zie je dit pas later. Wat moet je bijvoorbeeld doen wanneer niemand een briefje achterlaat? Op welke manier de schade wordt vergoed, hangt af van de situatie.
Je geparkeerde auto zo aangetroffen?

Je geparkeerde auto zo aangetroffen?

Het kan iedereen overkomen: schade aan je geparkeerde auto waarbij de dader onbekend is. Op wie moet je dan de schade verhalen? Afhankelijk van de situatie kun je toch in aanmerking komen voor een vergoeding. Over het algemeen is het, het meest eenvoudig wanneer je zelf getuige bent van de aanrijding. Je kunt dan namelijk direct de bestuurder die schade heeft veroorzaakt aanspreken. Maar het kan ook zijn dat er geen dader of getuigen zijn. Wij leggen je aan de hand van een aantal situaties uit wat je kunt doen om dat schade aan je geparkeerde auto te claimen.

Dader bekend
Bij schade aan je geparkeerde auto kan er sprake zijn van wel of geen dader. Helaas komt het nog te vaak voor dat er geen brief wordt achtergelaten met een telefoonnummer. Soms weet je wel wie je geparkeerde auto heeft aangereden of wordt toch een briefje met telefoonnummer achtergelaten. In dat geval kun je de schade verhalen op degene die de schade heeft veroorzaakt. De schade kan ontstaan zijn door een andere auto, maar ook door bijvoorbeeld een fiets die tegen de auto valt.

Schade die door een andere auto is veroorzaakt, kan worden verhaald op de autoverzekering van de tegenpartij. Ontstaat de schade op een andere manier, door bijvoorbeeld een fiets, dan kun je de schade verhalen op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering. Voor een goede afhandeling kun je het beste als volgt te werk gaan:

  • Maak foto’s: van beide motorvoertuigen
  • Noteer het kenteken
  • Noteer de datum en het tijdstip
  • Vul samen direct het schadeformulier in
  • Vraag waar mogelijk getuigen, zij kunnen eventueel in een latere fase een schriftelijke verklaring afleggen
  • Noteer het telefoonnummer van de tegenpartij en mogelijke getuigen
  • Stuur het schadeformulier op naar je autoverzekeraar

Bij blikschade is het vaak niet van meerwaarde de politie te bellen. Dit kan wel het geval zijn wanneer beide partijen er niet uitkomen of de situatie uit de hand dreigt te lopen. Blijf in ieder geval rustig en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk gegevens noteert. Soms wordt er een briefje achtergelaten met een telefoonnummer. Maak dan een afspraak om samen het schadeformulier in te vullen. Zorg er daarnaast voor dat je direct foto’s maakt van de aangetroffen schade en noteer datum en tijdstip.

Dader onbekend
Helaas komt het geregeld voor dat er geen dader bekend is. Bij wie moet je nu aankloppen om de schade te claimen? Er zijn verschillende mogelijkheden om de schade toch vergoed te krijgen. Doe in ieder geval altijd aangifte van de schade en probeer de dader te achterhalen, bijvoorbeeld via getuigen of bewakingsbeelden. Belangrijk is te achterhalen dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Daarbij kun je denken aan overgedragen lak, maar je kunt ook een expert inschakelen. Alleen wanneer je dit bewijs hebt, kun je namelijk terecht bij Stichting Waarborgfonds Motorverkeer. Deze stichting vergoed dan de schade wanneer de dader onbekend is, echter wel met een eigen risico van 250 euro.

Waarborgfonds Motorverkeer
Wanneer je auto beschadigd is en dader onbekend is, kun je terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Het is daarbij van belang dat de schade door een ander motorvoertuig is aangericht. Ook als de dader bekend is, maar zijn voertuig onverzekerd, kun je bij het Waarborgfonds terecht. Naast het claimen van de autoschade, kun je er ook terecht voor materiële schade, zoals aan je fiets, tuinhek of letselschade. Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding via het Waarborgfonds Motorverkeer, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Alle mogelijke moeite is gedaan om achter de gegevens van de dader te komen
  • Bij bekendheid van de dader, deze schriftelijke aansprakelijk wordt gesteld
  • Er aangifte is gedaan bij de politie (binnen twee weken)
  • Er zijn minimaal twee of meer getuige verklaringen.
  • De schade is ontstaan door een ander motorvoertuig

Op de website Schadezonderdader.nl kun je checken of je aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Bij schade door een onbekende dader geldt een wettelijk eigen risico van 250 euro. Is de schade aan je auto lager dan dit bedrag? Dan heeft het geen zin om de schade bij het Waarborgfonds Motorverkeer te melden. Bij schade door een onverzekerde dader geldt overigens geen eigen risico.

Dekking autoverzekering
Het kan ook voor komen dat de schade aan je auto niet is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. In geval van bijvoorbeeld vandalisme of inbraak kun je claimen op de autoverzekering. Met alleen een WA-autoverzekering vergoedt de verzekeraar niets, maar bij een beperkt casco of allrisk dekking wel. De beperkt casco autoverzekering vergoedt namelijk schades, zoals ruitschade, diefstal, inbraak, joyriding en brand. De allrisk autoverzekering vergoedt daarnaast ook schade door vandalisme.

Alleen bij een allrisk dekking ben je volledig verzekerd. Je krijgt dan bijvoorbeeld ook schade door een kapot getrapte buitenspiegel, krassen in de lak en lek gestoken banden vergoed. Met een beperkt casco dekking worden sommige schade door vandalisme vergoed. De dekking kan echter wel per verzekeraar verschillen, controleer daarom de polisvoorwaarden.

Schadevrije jaren
Bij het claimen van dergelijke schades lever je vaak wel schadevrije jaren in. Dat betekent dat je na het claimen van een schade een hogere premie voor de autoverzekering betaalt. Het is vaak dan ook voordeliger om kleine schades zelf te betalen. Zet daarom de reparatiekosten af tegen de eventuele premieverhoging, alvorens je een claim indient bij je verzekeraar. Vaak kan een verzekeraar je wel helpen met het berekenen of wel of niet claimen voordeliger is.

Of de schade nu wel of niet vergoed wordt: doe in ieder geval altijd aangifte bij de politie en informeer in de omgeving naar ooggetuigen. Mocht de dader dan later gevonden worden, dan kun je schade alsnog op hem of haar verhalen een terugval in schadevrije jaren (bonus/malus-ladder) ongedaan maken.

Tip: probeer schade aan je geparkeerde auto te voorkomen door te parkeren in een garage. Eventueel kun je ook parkeren in de buurt van een lantaarnpaal, in de buurt van woningen of in een beveiligde parkeergarage. Klap daarnaast je buitenspiegels in en zorg voor een goed alarmsysteem: voorkomen is beter dan genezen!

Lees ook:

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in juni 2015. Laatst gewijzigd op 31 juli 2017.